Novosti

26/09/2013

Sve je spremno za svečanost beatifikacije Miroslava Bulešića

Povodom svečanosti beatifikacije Miroslava Bulešića koja će se u subotu 28. rujna održati u pulskoj Areni, danas su članovi organizacijskog odbora održali konferenciju za novinare kako bi upoznali javnost s programom beatifikacije.

Prema riječima koordinatora tehničkog odbora mons. Vilima Grbca u subotu u Pulu stiže preko 220 autobusa s hodočasnicima iz svih krajeva Hrvatske, a vrata Arene bit će otvorena već od 7,30 sati. "Svoj su dolazak na beatifikaciju prijavile župe iz svih biskupija u Republici Hrvatskoj, nekoliko iz Bosne i Hercegovine i jedna iz Slovenije, a očekujemo dolazak 17 000 hodočasnika. Zidine Arene nažalost neće moći primiti sve vjernike, ali će oko same Arene biti postavljeni video zidovi s kojih će se neometano moći pratiti slavlje. Svoje je dolazak potvrdilo i preko 670 svećenika iz domovine i inozemstva", kazao je Grbac.

Organizatorica pretprograma Anđela Jeličić najavila je kako će uvod u program započeti u 9,30 sati, a nastupit će zbor Apostoli mira, klapa Motovun, Bruno Krajcar, Putokazi, združeni dječji zborovi iz župa Sveti Petar u šumi i Vodnjan. Osim toga čitat će se tekstovi koji će okupljene provesti kroz temu mira i života Miroslava Bulešića. O liturgiji beatifikacije govorio je vlč. Milan Zgrablić koji je napomenuo kako će misno slavlje s početkom u 11,00 sati predvoditi izaslanik Pape, prefekt Kongregacije za kauze svetih kard. Angelo Amato.

Zamjenik gradonačelnika Pule Fabrizio Radin istaknuo je zadovoljstvo što se svečanost beatifikacije događa upravo u pulskoj Areni te dodao kako su od samog početka Grad Pula i Istarska županija snažno poduprle ovu inicijativu. "Budući da nam u Pulu ove subote stiže velik broj vjernika, sve sudionike u prometu pozivamo na strpljenje i razumijevanje prilikom prometovanja gradom. Naime, kao i kod svakog velikog događaja u Areni, i za ovu će prigodu vrijediti privremena regulacija prometa u vremenskom periodu od 06,00 do 15,00 sati", kazao je Radin.

Na kraju konferencije za novinare koordinator odbora za medije vlč. Josip Grbac zaključio je kako će događaj u Areni oživjeti ne samo Miroslava Bulešića, nego i tolike druge likove iz istarske i hrvatske prošlosti koji svakom čovjeku dobre volje mogu pokazati koji su prioriteti u čovjekovom životu koje valja čuvati pod svaku cijenu.

Prilikom ulaza u Arenu potrebno je pokazati ulaznicu, a svaki od četiri ulaza označen je drugom bojom radi lakšeg snalaženja. Unutar Arene nema označenih mjesta već svatko zauzima mjesto po izboru. Za ulazak u Arenu važiti će uobičajene sigurnosne mjere kao i na svim velikim skupovima, što znači da će biti zabranjeno unošenje oštrih predmeta, staklenih boca, alkohola, kišobrana i svega onoga što bit moglo biti opasno za sudionike programa.