Novosti

03/10/2013

Polaznici Centra za tehničke aktivnosti Veruda postavljaju drvena skloništa za šišmiše

Zajednicatehničke kulture Pula u suradnji sa JU Natura Histricau petak, 4. listopada 2013. godine u 13.00 sati postavit će prva dva drvena skloništa za šišmiše u park šumi Šijana. Ostala će skloništa biti postavljena po parkovima i zelenim površinama školskih dvorišta i vrtića djece polaznika radionica maketarstva "Čuvajmo šišmiše". Za sve učenike biti će održano uvodno zanimljivo edukativno predavanje stručnjaka JU Natura Histrica o jedinim letećim sisavcima.

Ovo je druga radionica te vrste osmišljena u suradnji s JU Natura Histrica koja upravlja  zaštićenim područjima i drugim zaštićenim prirodnim vrijednostima u Istarskoj županiji. U radionicu su bili uključeni  učenici od 5. do 8. razreda pulskih osnovnih škola, a  trajala je sve do kraja prosinca 2012.g. Radionica maketarstva pod nazivom "Ekologijom i tehnikom zajedno" nastavak je eksperimentalnih radionica Centra za tehničke aktivnosti "Veruda".

Želja Centra je putem ove radionice poticati djecu i mladež da u svoje slobodno vrijeme pomognu u održavanju šišmiša, danas najugroženija skupina sisavaca u Hrvatskoj i Europi.

Tijekom radionice stručni djelatnici JU Natura Histrica održali su edukativno predavanje iz područja ekologije, važnosti šišmiša I njihovoj zaštiti. Izradom i postavljanjem jednostavnih drvenih skloništa pomoći ćemo šišmišima, sebi, svojoj obitelji, zajednici, poljoprivrednicima, vrtlarima, i cijelom eko sustavu, a oni će nam zauzvrat pojesti tisuće insekata u samo jednoj noći. Život skloništa u okruženju škole moći će pratiti učenici sa svojim nastavnicima i bilježiti promjene. Na ovaj način učenici ne stječu samo znanja o zaštićenim vrstama životinja, već se kod njih razvijaju navike promatranja i ponašanja u zaštićenom okolišu. Učeći o prirodi u urbanoj sredini grada, svi zajedno postajemo sudionici zaštite prirode.