Novosti

14/10/2013

Grada Pula planira subvencionirati 73 posto djece koja pohađaju vrtiće

Gradonačelnik Boris Miletić danas je u nazočnosti gradskih pročelnika održao tiskovnu konferenciju o 16 akata donesenih u razdoblju od 26. rujna do 11. listopada 2013. godine.

Na današnjoj konferenciji predstavljen je  prijedlog odluke o utvrđivanju Plana mreže dječjih vrtića na području Grada Pule za pedagošku godinu 2013./2014. koji će biti dan na usvajanje Gradskom vijeću.  Plan je nastao usuglašavanjem potreba građana i materijalnih mogućnosti Grada. Planirani obuhvat djece uz subvenciju Grada Pule iskazan u ovom Planu mreže iznosi 73 posto što je znatno iznad prosjeka Republike Hrvatske koji iznosi 53 posto.

Donesen je i Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika za dodjelu stipendija Grada Pule. Pravilnikom iz 2011. godine uređen je način dodjele, korištenja i prestanka korištenja stipendija studenata. Kroz primjenu Pravilnika u praksi utvrđeno je da je potrebno izvršiti određene izmjene. Ovim izmjenama se utvrđuje da se pravo na stipendiju može ostvariti za akademsku godinu koju redovni student upisuje prvi put, da se isplata stipendije, osim na žiro, može isplaćivati i na tekući račun, te da korisniku stipendije koji dostavi pisanu izjavu o raskidu ugovora o stipendiji, prestaje pravo na stipendiju prvog dana sljedećeg mjeseca od dana dostave izjave.

Također je predstavljen i Zaključak o uklanjanju urbane opreme temeljem kojega će se postupno odvijati uklanjanje stupića i druge opreme u ovisnosti o financijskim sredstvima i drugim bitnim okolnostima. Urbana oprema izgubila je funkciju jer vozači u većini slučajeva poštuju zabrane parkiranja i  uzdužno ulično parkiranje. Kvaliteta prometne kulture vozača je značajno poboljšana, što je potpomognuto suradnjom prometnog i komunalnog redarstva s policijom. U ovom trenutku, prometni stupići i druga oprema, predstavljaju ograničenje u kretanju pješaka te narušavaju izgled ulica i trgova u Gradu.

Donesena je Odluka o postavljanju spomen ploče Tomasu Poropatu inicijatoru uspostave Spomendana Grada Pule. Spomen ploča je postavljena na pročelju zgrade u Mutilskoj 57, gdje je Poropat živio i odakle je krenuo u partizane, kao i Odluka o raspisivanju natječaja za davanje u zakup javnih površina u svrhu postave štandova za prodaju cvijeća i svijeća u razdoblju od 26. listopada do 02. studenog 2013. godine povodom 1. studenog, blagdana Svih svetih.