Novosti

17/10/2013

Nastavak radova na posljednjoj dionici u Flaciusovoj ulici i na dionici Uljanik

Nakon završetka radova u I i II sektoru te vađenja antičkog broda u III sektoru, nastavljaju se radovi na posljednjoj dionici polaganja obalnog kolektora u Flaciusovoj ulici.

Posljednji sektor u Flaciusovoj ulici predstavlja ujedno i najzahtjevniji dio izvođenja radova na polaganju kolektora u tom dijelu, s obzirom na zahtijevane dubine polaganja od 6 metara kao i blizine zgrade pošte s jedne strane, te zida brodogradilišta s druge strane. U ovom dijelu, sukladno geomehaničkom projektu, propisane su jasne mjere i aktivnosti prilikom izvođenja samih radova upravo zbog složenih tehničkih i tehnoloških uvjeta izvođenja radova.

Nakon postavljanja horizontalnih razupora po cijelom preostalom dijelu sektora III i sektora IV, te izvedbe kompletne naglavne grede u tijeku je provođenje aktivnosti mjerenja i analize dobivenih rezultata kako bi se moglo dobiti nulto stanje. Prilikom izvođenja radova pratit će se i eventualna odstupanja te osigurati mehanička otpornost i stabilnost. Sukladnom provedenim mjerenjima i utvrđenjem nultog stanja nastavit će se s iskopima i to u kampadama po desetak metara uz redovno praćenje rezultata mjerenja, kao i ograničenog vremena izvođenja radova po kampadi. Do kraja dionice preostalo je još 74 metra iskopa ili 6 kampada po 12-tak metara. Očekujemo da bi se s iskopima započelo tijekom sljedećeg tjedna. Ovo ukazuje na izuzetnu složenost radova u zadnjem dijelu Flaciusove ulice odnosno u dijelu sektora III i sektora IV te iziskuje dobro pripremu i organizaciju radova, kvalitetno razrađenu dinamiku radova, kao i usklađenost svih faza radova. Završetak radova u Flaciusovoj ulici prije svega ovisiti o samim uvjetima i tehnologiji izgradnje kao i potencijalno novim arheološkim nalazima.


Dionica Uljanik

Paralelno s aktivnostima u Flaciusovoj ulici radovi se odvijaju i na dionici unutar brodogradilišta Uljanik. Radovi na ovoj dionici izvode se paralelno s dvije strane i to kod porte Uljanik otok i s druge strane kod glavne porte, pored upravne zgrade u brodogradilištu. Sa strane porte otok postavljeno je 40 metara kolektora, dok je zaštita građevne jame napravljena u dužini od 80 metara. Zaštita sa strane glavne porte napravljena u dužini od 60 metara. Postavljanje cijevi kolektora pored upravne zgrade unutar brodogradilišta onemogućeno je zbog trajanja arheoloških radova koji bi prema najavama trebali završiti ovaj tjedan što bi omogućilo nastavak radova na izradi zaštite građevne jame kao i početak polaganja kolektora u ovom dijelu gradilišta.


Dionica Valkane

Izgradnja dionice Valkane ide prema zacrtanoj dinamici te je od ukupno 635 metara za polaganje preostalo još 43 metara i to uz sam uređaj za pročišćavanje. Na preostalom dijelu u fazi je vraćanja okoliša u prvobitno stanje. Prema planiranoj dinamici radovi bi na ovoj dionici trebali završiti početkom sljedećeg mjeseca.