Novosti

22/10/2013

Izložba "Korice knjige bez naslova" u knjižnici

"Korice knjige bez naslova" su naziv i podnaslov tematske izložbe Gordane Majnarić koncipirane da bude svojevrstan hommage knjizi prigodom obilježavanja 56. godišnjice Gradske knjižnice i čitaonice u Puli tijekom Mjeseca hrvatske knjige. Otvorenje izložbe je danas u 19.00 sati u Središnjoj knjižnici.

Donosimo par riječi same autorice izložbe Gordane Majnarić:

"U vrijeme sve intenzivnije digitalizacije knjige i recipročno sve većeg interesa i upotrebe EBook-s, ova izložba koncipirana ambijentalno i prostorno od četiri cjeline ne aktualizira knjigu u obliku masovnog potrošačkog produkta za čitanje a niti je nominira za neku od vodećih svjetskih best-off lista bestsellera. Naprotiv! U fokusu izložbe jest KNJIGA- predmet od papira, uveza i korica s vizualnim identitetom ali bez popratne oznake s datumom trajnosti ili valjanosti produkta koja osim kao inspiracija, istovremeno je podloga za kreativan proces i realizaciju vizualno i kontekstualno novog rada.

Simboličnog naziva BOOK ON TOUR, slično "Putujućoj biblioteci", ova izložba prezentira eksponate unikatnog karaktera - većine preuzete iz moje vlastite zbirke diverznih knjiga i arhivskog materijala, decenijama spontano, instiktivno ili stručno-namjenski skupljanog ili pak artistički, up-recycling metodom kreiranog i transformiranog u umjetničke knjige i objekte.

Od presudne knjige praktičnih savjeta i prve sebi uopće kupljene knjige iz davne 1958. godine"Od zmaja do akvarija" do kolažiranih knjiga kreiranih od bukvalno istrgnutih listova iz raznih knjiga, dnevnih novina, tjednika i magazina, biltena i različitog reklamnog materijala, dopunjenog vlastitim komentarima i likovnim intervencijama tzv. SCRAP Books zajedničkog naziva "Reality Check", izlažem neke od mnogobrojnih Concept Maps s autentičnim nazivima, Almanah - jedan primjerak od njih šest ručno uvezenih knjiga ukupne težine od preko šesdeset kilograma posvećen gotovo trideset godina dugogodišnjem konceptualnom Work in Progress projektu za revitalizaciju Gajane, seriju naplavina "Oceans Books" , pseudo antičke ready-made knjige koje kompletiraju tzv. TIMELESS Library, pseudomonografije, pseudobiografije, neobjavljene dječje slikovnice, "Soft book" ("Nobody is perfect") s listovima kreiranim vezom na platnu ili knjige s listovima od PVC folije s preslikama ilustracija iz neobičnih i raritetnih knjiga i druge.

"Korice knjige bez naslova" je podnaslov izložbe i istoimeni naziv minimalističkog collage - opusa izrađen na listovima - prethodno istrgnutih iz englesko - francuskog rječnika iz 1960. godine i alfabetskim redom ponovo posloženih i izloženih unutar tj. između otvorenih korica knjiga. Uvezeni u knjigu, kontekstualno nude "štivo" Reader's Digest u skraćenom obliku"¦

Osim 15-tak radova u pastel tehnici, tehnikom kolaža realizirani su također radovi iz serije "FACES AND PLACES" s portretima djece svih kontinenta fotografiranih u ambijentu koji sugestivno i alarmantno signaliziraju potrebu za akciju i ntervenciju odraslih"¦Većina preuzetih iz geo magazina proteklih dvadesetak godina unazad dirljivo sumiraju rezime koji je riječima interpretirala 16-godišnja Malala Yusafzai, favoritkinja za Nobelovu nagradu za mir 2013. :"One child, one teacher, one pen and one book can change the world. Education is the only solution. Education First." Da je ovaj citat istovremeno lajtmotv ovoj izložbi, a ova edukativnim oblikom i realizacijom djelić kolektivne misije nije potrebno naglasiti. Zar ne?!"