Novosti

22/10/2013

"Čitajmo naglas" na pulskim ulicama

U okviru Europske godine čitanja naglas Gradska knjižnica i čitaonica Pula održava niz manifestacija kojima je cilj promicati knjigu i čitanje. Tako se u Mjesecu hrvatske knjige, na cijelom području Republike Hrvatske, svake godine, 23. listopada, održava jednodnevna akcija s ciljem popularizacije čitanja koja ove godine nosi naziv "Čitajmo naglas".

Čitalački performance "Čitajmo naglas - ulicama našeg grada" počinje u srijedu, 23. listopada u 11.00 sati na Narodnom trgu, Flanatičkoj ulici, Portarati i na Giardinima koji postaju javna čitaonica, a učenici 4 e razreda Gimnazije Pula s profesorom Filipom Zoričićem pokušat će glasnim čitanjem privući pažnju svojih sugrađana, čitajući tekstove zavičajnih autora.

Riječ je o autorima s područja Istre, s posebnim naglaskom na Pulu i okolicu. Promocija zavičajnosti jedna je od bitnih sastavnica rada pulske Knjižnice. Cilj ove akcije je sačuvati regionalno bogatstvo i regionalne posebnosti i nastaviti njegovati najveće vrijednosti istarskog zavičajnog identiteta, istarsku književnost i stvaralaštvo regionalnih autora. U Istri se čita od pamtivijeka pa će se kroz čitalački performance simbolično pratiti figure Histra, naroda čije ime Istra i danas nosi.

Istoga dana, 23. listopada, u 12.30 sati nastavlja se manifestacija "Čitajmo naglas", u Domu za psihički bolesne odrasle osobe "Vila Maria" (Šišanska 2) gdje će korisnici doma čitati poeziju koju su sami napisali. Tim će povodom biti predstavljena zbirka pjesama "Koraci kroz stihove", tiskana u izdanju Gradske knjižnice i čitaonice Pula.