Novosti

25/10/2013

Jednoglasno usvojena Kulturna strategija Grada Pule 2014. - 2020.

U četvrtak 24. listopada 2013. godine u prostorijama pulske Komunalne palače održana je 4. sjednica Gradskog vijeća Grada Pule, a na čijem se dnevnom redu našlo ukupno 14. točaka dnevnog reda.

Jadranku Černjul (IDS-HNS-Zeleni) zanimalo je što će se učiniti s viškom u gradskom proračunu te koliko Grad Pula izdvaja za plaće zaposlenika. Pulski gradonačelnik Boris Miletić odgovorio je kako je višak u proračunu rezultat prodaje gradskog zemljišta te da će se utrošiti za stvaranje novih vrijednosti, odnosno za izgradnju nove imovine. "Pula je prema podacima Ministarstva financija jedan od najštedljivijih gradova u Hrvatskoj, prvi smo grad u Hrvatskoj koji je krenuo s objedinjenom javnom nabavom pri čemu smo ostvarili višemilijunske uštede, a protekle godine prosjek plaća bio je ispod 11%", kazao je Miletić.

Elena Gattoni Stepanov (IDS-HNS-Zeleni) upitala je direktora Pula Herculanee Igora Starog o osnivanju novog trgovačkog društva koje će ubuduće obavljati djelatnost javne odvodnje. Stari je odgovorio kako je Zakonom o vodama i vodnom gospodarstvu određeno da se djelatnost odvodnje ne može obavljati zajedno s ostalim komunalnim poslovima te je zato predloženo osnivanje "sestrinskog" poduzeća. "U Puli se intenzivno radi na zatvaranju sustava odvodnje i kanalizaciji, a do 2018. godine imamo rok za okončati taj proces. Osnivanje novog poduzeća je jedan od preduvjeta da se u buduće možemo aplicirati prema EU fondovima", kazao je Stari koji je napomenuo i to kako je primjerice cijena naknade za razvoj vodoopskrbe u Puli još uvijek jedna od najnižih u Hrvatskoj.

Mauricija Licula (s liste GV političke stranke Ladonja) zanimalo je u kojoj su fazi projekti izgradnje parkirne kuće u Puli, na što mu je pročelnik UO za komunalni sustav i imovinu Grada Pule Damir Prhat odgovorio kako su za lokaciju Marsovo polje u tijeku pregovori s privatnim vlasnikom dijela zemljišta, dok se za lokaciju Prilaz kralja Salomona u tijeku izmjene GUP-a kojima će se na toj lokaciji dozvoliti izgradnja.

Luku Blagovića (IDS-HNS-Zeleni) upitao je u kojoj je fazi rekonstrukcija Rovinjske ulice na što mu je nadležni pročelnik Damir Prhat odgovorio da je u tijeku polaganje infrastrukture te da očekuje da bi se ulica do kraja godine mogla pustiti u promet.

Zrinka Kajfeža (HDZ) zanimalo je kada će gradonačelnik uključiti oporbene vijećnike u rad i nadzor javnih gradskih poduzeća smatrajući da bi tako njihov rad bio kvalitetniji i transparentniji. Osvrnuo se potom i na sporost u realizaciji i početku gradnje razvikanih projekata poput pulske bolnice, Brijuni rivijere i Istarskog ipsilona, upitavši može li još nešto učiniti da se zaštite interesi Istre i njezinih građana. Miletić je odgovorio da mu je drago što polako svi dolaze na ono što je oduvijek govorio, da je potrebna decentralizacija, jer će jedino tako stvari krenuti nabolje, kazavši da za početak gradnje bolnice nedostaje još jedno jamstvo. Što se tiče Ipsilona potrebno je produžiti koncesijski ugovor, dok za Brijuni rivijeru Miletić smatra da je najveći problem opet centralizacija. Što se tiče rada i nadzora u gradskim poduzećima, Miletić je rekao da ondje prije svega želi stručne ljude, ne politiku.

Na sinoćnjoj sjednici donesena je Odluka o utvrđivanju Plana mreže dječjih vrtića na području Grada Pule za pedagošku godinu 2013/2014, donesen je Zaključak o utvrđivanju osnovnog programskog i financijskog okvira Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula za razdoblje 2015. - 2018. godina, donesena je Odluka o davanju prethodne suglasnosti za osnivanje trgovačkog društva koje će obavljati djelatnosti javne odvodnje, a jednoglasnom odlukom usvojena je Kulturna strategija Grada Pule za razdoblje od 2014. do 2018. godine.