Novosti

28/10/2013

Stručni skup Starija hrvatska književnost u 21. stoljeću u Središnjoj knižnici

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula danas će se održati drugi od ukupno tri stručna skupa namijenjenih učiteljima i nastavnicima hrvatskog jezika te srednjoškolskim knjižničarima kao akterima u osmišljavanju kvalitetnog i inovativnog pristupa određenoj temi i primarno zainteresiranima u nastojanju oblikovanja vještog, zrelog, kompetentnog čitača i čitatelja među učeničkom populacijom.

 Skupovi čija se zajednička  tema artikulira oko problematiziranja učenja i poučavanja starije hrvatske književnosti, prateći poveznicu od biblijske parabole  preko stihova začinjavaca i renesansnog književnog stvaralaštva s naglaskom na ocu hrvatske književnosti i njegovoj viziji Judite, ponudit će tri različita pristupa okvirnoj  temi. Tema drugog skupa  bavit će se znanstveno-metodičkim pristupom biblijskim i renesansnim motivima o čemu će govoriti vrsni metodičari s pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile, izv.prof.dr.sc. Mirjana Benjak i doc.dr.sc. Marko Ljubešić.  Treći skup koji će se održati 27. studenog,  ponudit će  primjere dobre prakse što će nam iz prve ruke približiti praktičari, nastavnici i knjižničari na temelju vlastitog iskustva te prikazati moguća didaktička rješenja  pristupa temi i njezinoj  razradi.

Organizatori skupa su Gradska knjižnica i čitaonica Pula, Županijsko stručno vijeće učitelja hrvatskog jezika za južnu Istru, Županijsko stručno vijeće nastavnika hrvatskog jezika za južnu Istru i Županijsko stručno vijeće srednjoškolskih knjižničara Istarske županije, dok financijsku potporu skupu pruža Grad Pula.