Novosti

06/11/2013

Prijedlozima građana do kvalitetnijeg i transparentnijeg proračuna

S ciljem kreiranja što kvalitetnijeg proračuna za 2014. godinu, Grad Pula pokrenuo je inicijativu javne rasprave po svim gradskim mjesnim odborima kako bi od samih građanima prikupio konstruktivne prijedloge i ideje te ih potom, sukladno mogućnostima, uvrstio u prijedlog proračuna za iduću godinu.

U prostorijama mjesnog odbora Veruda sinoć je održana prva u nizu konzultacija s građanima na kojoj su, osim gradonačelnika Pule Borisa Miletića i njegove zamjenice Elene Puh Belci, prisustvovali pročelnici gradskih upravnih odjela, direktori gradskih poduzeća te žitelji Verude.

Pozdravivši okupljene pulski je gradonačelnik istaknuo važnost neposrednog kontakta s građanima kazavši kako je ova inicijativa dodatni iskorak u procesu donošenja proračuna. "Grad Pula jedan je od najtransparentnijih gradova u RH, po pitanju informatizacije pulska gradska Uprava također prednjači u Hrvatskoj, a krizi unatoč, jedan smo od najštedljivijih gradova u državi", naglasio je Miletić dodavši kako će se svaki pristigli prijedlog pomno razmotriti i prema mogućnostima uvrstiti u prijedlog proračuna kojega donosi Gradsko vijeće. Miletić je dodao kako se krizi unatoč, izdvajanja za socijalu, zdravstvo, predškolski i školski odgoj nisu smanjivala, dapače. "Imamo strateške projekte koje ćemo do kraja realizirati, poput dovršetka izgradnje obalnog kolektora, kanalizacije ili procesa plinofikacije, a usporedno imamo i jedan od najboljih socijalnih programa u državi na koji ćemo i dalje inzistirati", zaključio je Miletić.

Žitelje mjesnog odbora Veruda zanimalo je zašto nekretnine, poput Vile Idole sustavno propadaju i mogu li se na neki način zaštiti. Gradonačelnik je u odgovoru na postavljeno pitanje istaknuo kako je država, a ne Grad, vlasnik ovih nekretnina te da unatoč intenciji da se očuvaju sve takve vrijedne nekretnine, Grad nažalost ne može njima upravljati. Građane je potom zanimala mogućnost uređenja novih dječjih igrališta kao i proboja danas "slijepe" Krležine ulice te uređenja igrališta škole Veruda. Postavljeno je i pitanje izgradnje novog kružnog toka na vrhu "S krivini", a prema riječima gradonačelnika, svaki će se prijedlog pomno razmotriti

Nakon mjesnog odbora Veruda, gradonačelnik i suradnici jučer su poslušali prijedloge i ideje žitelja mjesnih odbora Stoja i Sv. Polikarp-Sisplac koji su pozdravili inicijativu za uključenje u kreiranje proračuna istaknuvši neke zanimljive prijedloge poput postavljanja nadstrešnica na postojećim autobusnim stajalištima i obnove stepeništa kraj Mornaričke crkve, a građane je zanimalo hoće li se nastaviti hvalevrijedna inicijativa čišćenja šumica Lungomare i Drenovica i u narednoj godini. Postavljeno je i pitanje lokacije budućeg bazena na što je gradonačelnik odgovorio kako je to značajna investicija koje će se u ovome mandatu zasigurno realizirati.

Rasprava po mjesnim odborima nastavlja se i danas. U 16,00 sati na rasporedu su MO Nova Veruda i Vidikovac (Vidikova 7) te u 18,00 sati MO Šijana u prostorijama osnovne škole. Sutra će se pak, konzultacije s građanima održati u Komunalnoj palači sa žiteljima mjesnih odbora Stari Grad, Arena i Monte Zaro u 16,00 sati te mjesnih odbora Gregovica, Kaštanjer i Monvidal u 19,00 sati na adresi Kaštanjer 7.