Novosti

14/11/2013

Približimo grad prirodi - Izrada kućica za korisne kukce

Zajednica tehničke kulture Pula u suradnji s JU Natura Histrica koja upravlja zaštićenim područjima i drugim zaštićenim prirodnim vrijednostima u Istarskoj županiji nastavlja sa novom radionicom maketarstva "Ekologija i tehnika zajedno" u kojoj će učenici izrađivati kućice za solitarne pčele (samotarke ili pčele zidarice). 

Nedostatak grmlja, živica, divljih "˜rubova"™, "˜nepospremljenih"™ naslaga grana i lišća, starih stabala te "˜čisti"™ travanjaci - znače i manje staništa za solitarne pčele, bubamare, uholaže, zlatooke, paukove itd. Korisni kukci su prirodna zaštita svakog vrta i indikator prirodne ravnoteže okoline. Pomažu u očuvanju bioraznolikosti prostora, prirodni su oprašivaći, povećavaju prinose i suzbijaju nametnike." Uslijed konvencionalnih metoda poljoprivrede, sve više kukaca pronalazi sigurno utočište u gradskom okruženju nezagađenom štetnim pesticidima i umjetnim gnojivom te su stoga ovakve nastambe dobrodošla skloništa za prezimljavanje. Postavljanje ovakvih nastambi može poslužiti za edukaciju ne samo o raznolikosti životinjskog svijeta već i o prirodnim metodama zaštite vrta te nam može povratiti povjerenje u prirodu umjesto u umjetne nečine obrane od štetočina i bolesti.

Cilj je radionice razvijati ekološku osviještenost djece, popularizirati zaštitu prirode, educirati djecu o važnosti korisnih kukaca i očuvanju biološke raznolikosti, a istovremeno se savladavaju tehničke vještine, usvajaju nove kompetencije, podiže razina kreativnosti i inovativnosti. U dogovoru sa stručnim djelatnicima JU Natura Histrica predviđeno je stručno edukativno predavanje iz područja ekologije i zaštite korisnih kukaca odnosno pčela za polaznike radionice.

Po završetku,u proljeće 2014. godine izrađene kućice zajedno s polaznicima i ostalom djecom postavljati ćemo ih na dječjoj stazi "Mali princ"u Šijanskoj šumi te podijeliti školama u edukativne svrhe. Radionica je besplatna, namjenjena je učenicima od 5. do 8. razreda svih osnovnih škola na području grada Pule, a održavati će se u kabinetu Centra za tehničke aktivnosti "Veruda" Pula, svakog četvrtka 2 školska sata počevši od 28. studenog 2013. godine. Osim ove radionice kreću upisi u nove radionice automodelarstva za učenike od 5. do 8. razreda, Malu školu čiste energije za učenike od 3. - 8. razreda i radionice video tehnike za učenike od 5 do 8. razreda. Sve informacije i upisi na telefon 052/ 223 -171.