Novosti

15/11/2013

Formirano Vijeće za komunalnu prevenciju Grada Pule

Povodom konstituiranja Vijeća za komunalnu prevenciju Grada Pule te programa obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti, danas je u prostorijama Komunalne palače održana  konferencija za novinare na kojoj su uz zamjenicu pulskog gradonačelnika Elenu Puh Belci, prisustvovali pročelnik UO za društvene djelatnosti Erik Lukšić, načelnica Policijske postaje Pula Tatjana Božac-Maksić i voditelj Službe organiziranog kriminaliteta PU Istarske Mile Orešković.

 

Zamjenica gradonačelnika predstavila je aktivnosti u kojima Grad Pula zajedno s PU Istarskom i drugim udrugama sudjeluje u borbi protiv ovisnosti te je naglasila kako Grad Pula osniva Vijeće za komunalnu prevenciju u cilju razvoja programa prevencije kriminaliteta na području Grada, a radi zaštite sigurnosti građana, materijalnih dobara i zajednice u cjelini, kroz partnerstvo i zajedničko planiranje i djelovanje različitih tijela vlasti, javnih službi, gospodarstva i građana. "Programom su obuhvaćene mjere poput suzbijanja nasilja u obitelji, delikvencija djece, maloljetnih i mlađih punoljetnih osoba, zlouporaba droga, suzbijanje nasilja u urbanim sredinama, te provođenje drugih mjera radi povećanja razine sigurnosti ljudi i imovine", kazala je Belci. Da su upravo roditelji, odnosno obitelj ti koji mogu najbolje spriječiti devijantna ponašanja, istaknuo je pročelnik UO za društvene djelatnosti Erik Lukšić, apelirajući na roditelje da što više kvalitetnog vremena provode sa svojom djecom.

 

Više o podacima i konkretnom stanju na terenu govorio je Mile Orešković koji kaže da je ovisnost u Istri iPuli prisutna, ali se aktivnostima pokušava svesti na minimum, što pokazuje i podatak da je općenito stopa kriminaliteta u manja nego prijašnjih godine. Orešković je kazao kako će mjere biti dijelom represivne protiv osoba koje zloupotrebljavaju droge, te će se posebno nadzirati mjesta na kojima se zlouporabe događaju. Pojačane kontrole vršit će se i protiv krijumčara droga na graničnim prijelazima, dok će s druge strane Policija u suradnji s drugim institucijama, pogotovo sa školama, provoditi preventivne mjere protiv ovisnosti, ali ne samo o drogama, već i o alkoholu i drugim oblicima ovisnosti. Tim povodom je danas na pulskoj tržnici postavljen štand Policije na kojemu će građani moći dobiti informacije o navedenim akcijama.

 

Orešković je pojasnio da je u Istri u posljednjih devet mjeseci obavljena 1067 zapljena različitih droga, oduzeta od 981 osobe, te da je Istarska županija i dalje vodeća po stopi ovisnosti, ali i prva po osnivanju Centra za vanbolničko liječenje. Dodao je da se sve više na ilegalnom tržištu pojavljuju sintetičke droge poput amfetamina, dok je općenito zabilježena stagnacija u zloupotrebi droga, a pogotovo u korištenju heroina. Kazao je da je sveukupno došlo do pada kriminaliteta što dokazuje da su akcije dale rezultata, te da policija danas točno zna koliki broj osoba predstavlja problem. Orešković je komentirao i nedavne rezultate ankete po kojima se u Puli do heroina dolazi za dvadesetak minuta. Kazao je da je to možda slučaj sa ovisnicima s dugogodišnjim stažem koji zasigurno znaju kako i gdje nabaviti drogu, te da se rezultati takvih anketa ne mogu uzimati za ozbiljno.

Načelnica PP Pula Tatjana Božac - Maksić najavila jenadolazeće akcije koje će policija provoditi sa učenicima osmih razreda osnovnih škola o zloupotrebi alkohola i prvim razredima srednjih škola vezano za zloupotrebu droga, te sa MO Galižana kroz predavanje za roditelje.