Novosti

21/11/2013

Uskoro okrugli stol "Trudna na poslu-STOP diskriminaciji majki na tržištu rada"

Ovim putem pozivamo sve zainteresirane da se pridruže na okruglom stolu na temu "Trudna na poslu-STOP diskriminaciji majki na tržištu rada" koji će se održati u utorak 26. studenoga 2013. u Komunalnoj palači, Forum 1, Pula, u vremenu od 12.30 do 14.00 sati. Program skupa nalazi se u prilogu.

Ovaj je okrugli stol dio istoimenog projekta kojega provodi udruga Roda, a kojega je financijski podržao Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske. Cilj projekta je informiranje i senzibiliziranje poslodavaca i institucija o oblicima diskriminacije i o pravima trudnica na tržištu rada te edukacija žena o njihovim pravima na tržištu rada kao i o mehanizmima prijave slučajeva diskriminacije.

U razdoblju života kada pokušavaju pronaći svoje mjesto na tržištu rada i ostvariti karijeru, žene se istovremeno okreću planiranju obitelji i ostvarenju majčinstva. Takva dvostruka uloga stavlja ih u neravnopravan položaj u odnosu na muškarce jer u očima poslodavaca, koji su još uvijek većim dijelom muškarci, žene su manje poželjna radna snaga zbog mogućih izbivanja s posla tijekom trudnoće, za vrijeme rodiljnog i roditeljskog dopusta, te kasnije zbog bolesti djeteta.

Okrugli stol u Puli drugi je u nizu od tri okrugla stola koji imaju za cilj okupiti dionike i kroz diskusiju potaknuti donošenje prijedloga preporuka za smanjenje diskriminacije trudnica i majki na tržištu rada. Nakon već održanog okruglog stola i ovog u Puli, uslijedit će okrugli stol u Dubrovniku, a potom će rezultati cijelog projekta biti predstavljeni na završnoj konferenciji u Hrvatskom saboru početkom prosinca kojom će se obilježiti Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i Međunarodni dan ljudskih prava.

Molimo potvrdite svoj dolazak jer je broj mjesta u dvorani ograničen. Kontakt: Branka Mrzić Jagatić (branka@roda.hr, 91/22 77 232)