Novosti

21/11/2013

Jednoglasno prihvaćena Deklaracija o regionalnom razvoju i jedinstvenosti Istre

Na sinoćnjoj tematskoj sjednici Gradskoj vijeća Grada Pule vijećnici su jednoglasno prihvatili Deklaraciju o regionalnom razvoju i jedinstvenosti Istre koju je 29. listopada ove godine usvojila Skupština Istarske županije.

Riječ je o Deklaraciji kojom se izražava jasan stav o neupitnosti autonomije Istre kao regije u republici Hrvatskoj. Deklaracijom se Istarska županija, kao i njezini gradovi i općine, zalažu za provođenje politike regionalnog razvoja u skladu s autonomijom jedinica lokalne i regionalne samouprave. Polazeći od činjenice da je Istra povijesna pokrajina, višeetnička, višekulturna i višejezična zajednica te područje gdje svaki građanin ili zajednica uživa puno pravo izražavanja, poštovanja, osiguranja i razvoja društvene, etničke, vjerske, kulturne, političke i jezične slobode i samosvijesti.

U uvodnom obraćanju pulski gradonačelnik Boris Miletić kazao kako je Istra povijesna regija i kao takva mora ostati u bilo kojoj budućoj reorganizaciji regionalne samouprave u Republici Hrvatskoj. "Istra je nadaleko prepoznata po kulturnim dosezima i krase je vrijednosti moderne i ujedinjene Europe. Već i 90-ih godina Istra je bila svojevrsni putokaz ostalim regijama u kojem smjeru valja provoditi međunarodnu suradnju", kazao je Miletić podsjetivši na put kojim je Istra prošla do usvajanja Statuta Istarske županije sa svim posebnostima koje je definiraju. Nadalje, Miletić je izjavo kako Istra ima snažan regionalni identitet kojega je na posljednjem popisu stanovništva potvrdilo 25 tisuća građana izjašnjavajući svoju regionalnu pripadnost. "Svrstavanje Istre u novu regiju Sjeverni Jadran i Lika za nas je neprihvatljivo, kao što je neprihvatljiva činjenica da se institucije poput Trgovačkog suda, carine ili Mirovinskog sele iz Pazina u Rijeku, a sve to bez nekih jasnih kriterija zašto se to čini na štetu građana Istre", naglasio je Miletić. Pozivajući na zajedništvo oko usvajanja Deklaracije, dodao je i to kako je danas Hrvatska jedna od najcentraliziranijih država u Europi te kako se ovim predloženim zakonom ta centralizacija dodatno potiče.

Raspravu je potom otvorio vijećnik Marko Martinčić (IDS-HNS-Zeleni) koji je istaknuo kako s ponosom podržava ovu Deklaraciju te kako je važno očuvati vrijednosti koje danas u Istri egzistiraju. U raspravu se uključila i potpredsjednica Gradskog vijeća Vera Radolović (SDP-HSU-SDSS-HSLS-SDA Hrvatske) koja je kazala kako vjeruje u dobru namjeru uvođenja planiranih zona naglasivši kako se uvođenjem planskih regija ne negira postojanje županija niti se umanjuju njihove ovlasti. Viktor Lazarić (IDS-HNS-Zeleni) napomenuo je kako je došlo vrijeme da se o Istri konačno počne odlučivati iz Istre dok je Zrinko Kajfeš (HDZ-HDS) mišljenja kako je gradsku sjednicu o Deklaraciji trebalo održati prije nego što se o tome odlučilo na Županijskoj skupštini. Valter Boljunčić (IDS-HNS-Zeleni) kazao je kako je u ovom trenutku potrebno zatomiti politiku i stranačku pripadnost i kako je potrebno misliti na dobrobit Istre i svih njezinih građana te kako Istra ima pravo zadržati sve institucije koje su se preselile ili se žele preseliti u Rijeku. S tim se složio i Alen Damijanić (IDS-HNS-Zeleni) koje je izrazio želju da Istra postane prva županija koja će provesti decentralizaciju. Ivan Lasić (SDP-HSU-SDSS-HSLS-SDA Hrvatske) istaknuo je kako su Istrani tolerantan narod koji njeguje i poštuje različitosti. U završnom obraćanju zamjenik gradonačelnika Fabrizija Radina koji je istaknuo je kako Deklaraciju valja podržati jer je ona formirana za dobrobit svih građana Istre.

Deklaracija je sinoć jednoglasno usvojena s 21 glasom "Za", bez suzdržanih i bez glasa protiv.