Novosti

26/11/2013

Održan okrugli stol "Trudna na poslu-STOP diskriminaciji majki na tržištu rada"

Danas je u Komunalnoj palači održan Okrugli stol na temu "Trudna na poslu-STOP diskriminaciji majki na tržištu rada" u organizaciji Udruge Roda. Cilj projekta je informiranje i senzibiliziranje poslodavaca i institucija o oblicima diskriminacije i o pravima trudnica na tržištu rada te edukacija žena o njihovim pravima na tržištu rada kao i o mehanizmima prijave slučajeva diskriminacije.

Okrugli stol otvorila je dogradonačelnica Elea Puh Belci koja je uvodno istaknula kako bi se poslodavci trebali prilagoditi trudnicama, a ne obratno, te kako je ovakav okrugli stol velika prilika da se javnost, žene i poslodavci upoznaju s problemima diskriminacije žena na tržištu rada, a posebice trudnih žena.

Nekoliko riječi o samoj udruzi Roda i o Oblicima diskriminacije trudnica i majki na tržištu rada kazala je Branka Mrzić Jagatić. Na temu okruglog stola govorili su i direktor Hrvatske udruge poslodavaca, podružnica Rijeka Nenad Seifert, stručna radnica Obiteljskog centra Istarske županije Jelena Pereša i voditeljica ureda Sindikata Istre i Kvarnera Dorina Buić.

Okrugli stol u Puli drugi je u nizu od tri okrugla stola koji imaju za cilj okupiti dionike i kroz diskusiju potaknuti donošenje prijedloga preporuka za smanjenje diskriminacije trudnica i majki na tržištu rada. Nakon već održanog okruglog stola i ovog u Puli, uslijedit će okrugli stol u Dubrovniku, a potom će rezultati cijelog projekta biti predstavljeni na završnoj konferenciji u Hrvatskom saboru početkom prosinca kojom će se obilježiti Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i Međunarodni dan ljudskih prava.