Novosti

27/11/2013

Francusko izaslanstvo u posjetu Gradu Puli

Danas su u Komunalnoj palači zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci i pročelnik Ureda grada Aleksandar Matić primili predstavnike francusko-hrvatske skupine prijateljstva Nacionalne skupštine Francuske Republike, prevođeno predsjednikom Skupine Patrickom Blocheom.

U Istri su pratnja Skupini bili Gvozden Srećko Flego, voditelj Hrvatsko-francuske međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatskog sabora, Michèle Boccoz, veleposlanica Francuske republike u Republici Hrvatskoj, G. G. Frà©dà©ric Frapaise,atašeza europsku i upravnu suradnju u Francuskom veleposlanstvu te Iva Mišković, tajnica Hrvatsko-francuske međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatskoga sabora.

U ime gradonačelnika Grada Pule prisutne je pozdravila dogradonačelnica Puh Belci koja je kazala kako joj je izuzetno drago što njeguju prijateljski odnos i suradnju između dvije države. Naglasila je kako je nedavno bila u posjeti grad pobratimu Villefranche-de-Rouergueu s kojim Pula dijele isti spomenik postavljen u čast poginulim Hrvatskim borcima. Također je pohvalila dobru suradnju obrazovnih institucija pulske Škole za turizma i ugostiteljstvo s francuskom srednjom školom na europskom projektu "Boškarin s krumpirom".

"Na području turizma Pula ima velike mogućnosti i iskustva koja bi mogla biti interesantna za primjerice organizaciju djela Tour de Frabcea", kazao je Matić.

Uz zahvala na lijepom primanju Bloche je rekao kako je on osobno prisustvovao činu bratimljenja kojeg pozdravlja jer kako kaže vrlo dobro poznaje Hrvatsku povijest. Nadodao je kako Pula ima otvorena vrata za prijedloge za daljnju suradnju.

Među prijedlozima su se našli i oni veleposlanice Boccoz koja je kazala da bi se osim na srednjoškolskoj razini suradnja trebala proširiti na sveučilišnu i sportsku.

Između ostalog razmotren je prijedlog Patricka Blochea da se u budućnosti organizira francuska izložba fotografija u Puli kako bi naši građani mogli pobliže upoznati njihovu kulturu i bogatu spomeničku baštinu.

Na prijemu su prisustvovali Martine Martinel, tajnica Skupine, Patrice Martin-Lalande, tajnik skupine i Vincent Houel, iz Službe za međunarodne odnose u svojstvuadministrativnog tajnika Skupine.