Novosti

10/12/2013

U Rojcu tribine o nezavisnoj kulturi i modelima razvoja kulturnih centara

U Dnevnom boravku pulskog Društvenog centra Rojc, u četvrtak 12. i petak 13. prosinca 2013. godine s početkom u 19,00 sati održat će se dvije zanimljive tribine: "Nezavisna kultura i pozitivne promjene" i "Modeli razvoja nezavisnih kulturnih prostora u Hrvatskoj".

Tribina "Nezavisna kultura i pozitivne promjene" dio je projekta "SURadnjom i znanjem za zajedničko dobro" kojeg provodi platforma udruga iz DC-a Rojc: Čarobnjakov šešir, Seasplash, Monteparadiso, Armazonex, Zelena Istra, Suncokret i Savez udruga Rojca, a koordinira udruga Metamedij. Konstruktivnom raspravom, žele se naglasiti pozitivne promjene u kulturi na lokalnoj razini, usvajanje Kulturne strategije Grada Pule i osnivanje Odjela za kulturu Grada Pule, ali i potaknuti procese koji će doprinijeti uspostavljanju i funkcioniranju participativne, inkluzivne i demokratske kulturne politike. Sudionici Davor Mišković, Jasmina Nina Kamber, Davor Uljanić, Mirjana Grahovac, Tatjana Ujčić, različiti akteri u kulturi, će putem ciljanog, konstruktivnog i svrsishodnog dijaloga baziranog na participativnim metodama dati svoj odgovor na potrebe implementacije Strategije s ciljem daljnjeg razvoja kulturne scene grada Pule.

Tribina "Modeli razvoja nezavisnih kulturnih prostora u Hrvatskoj" osmišljena je u sklopu projekta Civilno-javna partnerstva u kulturi i hibridne institucije kojeg financira Nacionalna Zaklada za razvoj civilnog društva, a na lokalnoj razini provodi Seasplash udruga u suradnji sa Savezom udruga Rojc. Okuplja predstavnike neinstitucionalne kulturne scene iz Zagreba, Splita, Rijeke i Pule koji upravljaju pojedinim prostorima u svom gradu te su svojim angažmanom ostvarili vrlo značajne rezultate na lokalnoj, ali i nacionalnoj razini. Pozitivne promjene bit će predstavljene kroz uspostavljene modele upravljanja civilno-javnog partnerstva, ali i drugih praksi koje su se pokazale kao neizbježne aktivnosti i smjernice razvoja javnih prostora poput zagovaranja i ukazivanja na potrebe institucionalne podrške za razvoj područja tzv. nezavisne kulture. Govornici/sudionici tribine su Miljenka Buljević koja zastupa Centar za dokumentiranje nezavisne kulture (Booksa), Sanja Burlović, koja djeluje u prostorima Medike, Damir Batarela, predstavnik riječke Molekule, Nataša Kadin, predstavnica Doma mladih u Splitu, Irena Boljunčić Gracin koja će upoznati sudionike s postignućima Društvenog Centra Rojc te Ina Kihli koja će se osvrnuti na proces razvoja utvrde Punta Christo. Tribina je osmišljena da bi se diskusijom razmijenila iskustva među upraviteljima prostora, ali i upoznala javnost sa značajem, postignućima i vrijednostima nezavisne kulturne scene u Hrvatskoj i njenim potencijalnim širim razvojem.

Želja organizatora je da putem tribina, ali i budućih događaja na ovu temu, civilnom sektoru pruže priliku da iskažu svoje mišljenje, što izravno doprinosi uspostavljanju javnog dijaloga u kulturi. Na koji način je moguće unaprijediti status nezavisne kulture te može li upravo nezavisna kultura postati ključni poveznik koji će aktere potaknuti na suradnju, pokušat ćemo doznati tijekom tribina.