Novosti

13/12/2013

Proračun za 2014. orijentiran na socijalna davanja i ulaganja u kapitalne projekte

Na sinoćnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Pule s 14 glasova za, bez glasova protiv i 7 suzdržanih, usvojen je Proračun za 2014. godinu u ukupnom iznosu od 365.890.023 kuna.

U svom obraćanju vijećnicima, pulski je gradonačelnik Boris Miletić istaknuo kao je Proračun za 2014. godinu realan, stabilan i socijalan te kako se i dalje zadržava visoka razina socijalne zaštite najugroženije skupine građana. "Još 2007. godine pokrenuli smo niz mjera kako bi postigli uštede i prebrodili efekte financijske krize. Prvi smo grad u Hrvatskoj koji je započeo s objedinjenom javnom nabavom čime smo ostvarili višemilijunske uštede, a i prema posljednjem istraživanju o transparentnosti rada javne uprave, zauzeli smo visoko 3. mjesto i vjerujem kako možemo biti još i bolji. Ove godine obišli smo sve mjesne odbore, saslušali prijedloge građana i sukladno mogućnostima, uvrstili ih u ovaj proračun", kazao je Miletić još jednom pozvavši na zajedništvo i ističući kako su građanima potrebna nova radna mjesta i nove investicije.

Na sinoćnjoj sjednici usvojena je Odluka o formiranju nove ustrojstvene jedinice, odnosno zasebnog Upravnog odjela za kulturu Grada Pule, kako je predloženo u nedavno usvojenoj Kulturnoj strategiji Grada. Nadalje, usvojen je Program gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture u 2014. godine u iznosu od 56.710.000,00 kuna te Program održavanja u iznosu od 50.184.000,00 kuna. Usvojen je i Program javnih potreba društvenih djelatnosti Grada Pule za 2014. godinu, za realizaciju kojega je u Proračunu osiguran iznos od 124.195.510,00 kuna, dok je usvojenim Programom javnih potreba u kulturi za 2014. godinu predviđen iznos od 28.794.500,00 kuna.



Aktualni sat jučerašnje sjednice otvorio je vijećnik Alen Damijanić (IDS-HNS-Zeleni) koji je upitao što koči razvoj Pule, odnosno tko dovodi u pitanje razvoj rive i u kojoj je fazi donošenje Prostornog plana Grada Pule. Pročelnik UO za prostorno uređenje Giordano Škuflić odgovorio je kako je izrada preliminarnog rješenja UPU Riva u fazi izrade od strane Studija BF nakon čega će konačni nacrt ići u javnu raspravu. "Problem je u tome što se u konzervatorskoj podlozi nalazi sedam objekata u blizini Željezničkog kolodvora koji se mogu ukloniti, ali to ne prihvaća Konzervatorski odjel kao što ne dozvoljava ni uklanjanje skladišta za potrebe izgradnje parkirališta, no nastavit ćemo s pregovorima", pojasnio je Škuflić.

Gordanu Ferenčić (IDS-HNS-Zeleni) zanimalo je što je s projektom izgradnje Opće bolnice u Puli, na što je gradonačelnik odgovorio kako vjeruje da će izgradnja započeti u 2014. godini te kako je osobno ministru zdravstva predložio da se čim prije pokrene međunarodni natječaj.

Na upit vijećnice Elene Vijan (SDP-HSU-SDSS-HSLS-SDA Hrvatske) zašto se ignorira mišljenje građana po pitanju rive kad je 84% stanovnika u anketi tražilo dvosmjernu rivu, pročelnik Damir Prhat kazao je kako je unatoč brojnim kapitalnim radovima koji se trenutno obavljaju u gradu, turistička sezona prometno gledajući dobro prošla. "Jednosmjerno prometovanje rivom zaživjet će kako je planirano po završetku radova u dijelu Flacijusove gdje se obavljaju radovi na izgradnji kolektora", istaknuo je Prhat.

Vijećnik Zrinko Kajfeš (HDZ-HDS) postavio je pitanje gradonačelniku na koji je način projekt izgradnje bazena implementiran u Proračun 2014. te o budućnosti željezničkog prometa u Puli, predloživši da se oformi radna skupina na pripremi plana aktivnosti vezanih uz razvoj željeznice. Miletić je kazao će Pula dobiti svoj bazen izgraditi te da su za to i predviđena sredstva u Proračunu te je prihvatio ideju o formiranju radne skupine koja bi osmislila razvoj željeznice iako je ona u ingerenciji i domeni Ministarstva prometa.

Vijećnik Roberto Fabris (SDP-HSU-SDSS-HSLS-SDA Hrvatske) upozorio je na otežani pristup šetalištu Lungomare osobama s invaliditetom zbog previsokog nogostupa te je pročelnik Damir Prhat obećao da će se poduzeti konkretni koraci kako bi se taj problem riješio.