Novosti

13/12/2013

U Puli održan Turistički forum "Istra. Zeleni Mediteran.".

U pulskom hotelu Histria Park Plaza održan je danas 8. po redu Turistički forum "Istra. Zeleni Mediteran" koji je okupio eminentne stručnjake i djelatnike turističkog sektora. Otvarajući forum pulski je gradonačelnik Boris Miletić istaknuo odlične turističke rezulate zabilježene u protekloj turističkoj sezoni te se osvrnuo na uspješnost Pule kao sve destinacije koja iz godine u godinu bilježi sve veći broj dolazaka.

O uspješnoj sezoni govorio je i istarski župan i predsjednik TZ-a Istarske županije Valter Flego koji je ujedno i čestitao svima na uspješnim rezultatima dok je ministar turizma Darko Lorencin kazao kako je turistički sektor najkonkurentniji sektor u Hrvatskoj. "Vrlo intenzivno radimo na provedbi Strategije razvoja turizma i Strateškog marketinškog plana. Suština svega je da nam trebaju nove investicije te povećanje turističke potrošnje kroz kreiranje novih proizvoda i to posebno u razdoblju pred i posezone," kazao je Lorencin. Ministar je također napomenuo kako je već godinu dana na snazi Zakon o poticanju investicija u kojemu je turizam poticana djelatnost i kojeg mali i srednji poduzetnici mogu koristiti za investicije veće od 150 tisuća eura. I direktorica Hrvatske turističke zajednice Meri Matešić naglasak rada u 2014. stavila je na produžetak pred i posezone.

U sklopu Turističkog foruma dodjeljene su i nagrade "Zlatna koza - Capra d'oro" za iznimne doprinose u turizmu Istre. Nagrada se dodjeljuje najboljem prijavljenom projektu, proizvodu ili aktivnostima u četiri kategorije: eventi, vizualne komunikacije, turistički proizvod te inovativni proizvod, a ove je godine pristiglo ukupno 29 nominacija. "Zlatnu kozu" za izuzetan doprinos promociji istarskog turizma dobio je Ivan Jakovčić kao pojedinac koji je dao veliki doprinos u promicanju istarskog turizma i stvaranju imagea Istarske županije, dok je drugu glavnu nagradu Zlatna koza dobio Dr. Wolfgang Neuhuber, za izniman doprinos promicanju hrvatskog turizma na njemačkom govornom području. Plakete Zlatna koza - Capra d"™oro u kategoriji "Eventi" dobili su TZ Klastera Umag - Novigrad (Umag, Novigrad, Buje, Brtonigla) za projekt tematskih gourmet manifestacija sjeverozapadne Istre: Dani školjaka/Dani istarskih šparuga/Dani švoja/Dani jadranskih lignji. U kategoriji "Inovativni proizvodi"" povelju su dobili Arheološki muzej Istre, TZ Grada Pule i Javna ustanova Pula Sport za zajednički projekt "Spectacula Antiqua". U kategoriji "Turistički proizvod" dobitnici su Karlić tartufi, Gir d.o.o. za projekt "Lov na tartufe". U kategoriji "Vizualne komunikacije" dobitnici su TZO Bale i Općina Bale za projekt Multimedijalni centar Ulika.