Novosti

13/12/2013

Proglašeni dobitnici nagrade "Istriana" za 2013.

Danas je u kinu Valli održana svečana dodjela županijske nagrade "Istriane" i proglašenje laureata. Nagrada se dodjeljuje šestu godinu zaredom istaknutim pojedincima u području gospodarstva, kulture, glazbe, zdravstva i sporta, a utemeljitelj nagrade je novinar Hine Daniel Sponza koji je svima zaželio dobrodošlicu.

Istarski župan Valter Flego je kazao kako svaka regija ima svoja obilježja i to grb, himnu i osobe kojima na ovaj način možemo reći hvala na njihovom trudu i radu.

U kategoriji glazba osim dobitnika nagrade Gustafa bili su nominirani Massimo Savić i Klape Pinguentum iz Buzeta. Nagradu statuu "Istriana" Gustafima je dodijelio pulski gradonačelnik Boris Miletić.

U kategoriji sport "Istrianau" je dobila odbojkašica Samanta Fabris pored nominiranih trenera Istre 1961 Igora Pamića, člana seniorske rukometne reprezentacije Luke Stepančića i svjetskog boćarskog prvaka Darijana Živolića. Istrianu je Samanti uručio predsjednik Saveza sportova Istarske županije Anton Peruško.

Nagrađivani redatelj, plesač i plesni koreograf Matija Ferlin dobitnik je "Istriane" na području kulture. Nominirani u ovoj kategoriji bili su još književnik Boris Domagoj Biletić i arheologinja dr. Kristina Mihovilić.U kategoriji zdravstvo prvonagrađena je doktorica medicine Nadia Komparić, pored nominiranih gastroenterologa Darinke Jurcan i glavne sestre ispostave Istarskih domova zdravlja Irene Grahovac. Nagradu je dobitnici dodijelio župan Valter Flego.Statuu "Istriane" u kategoriji gospodarstvo dobila je Vesna Plavšić vlasnica i osnivačica ustanove "Zlatne ruke". Nominirani su bili i poduzetnici Dean Skira i Vitomir Pap.Dobitnici nagrade "Istriana", rad umjetnika Erosa Čakića, dobili su grafiku istoimenog autora, stolni kalendar Istarske županije "Kartoline u vremenu" i nosač zvuka "Urbani zvuci Istre za 2014. godinu", te promotivni CD prvijenac Etno skupine Šćike - Istriana Jones. Za dobru atmosferu su se pobrinuli grupa Šćike i Neno Belan sa svojim nastupima.