Novosti

18/12/2013

"ROMANTIČNA PULA u kočiji, tramvaju i kurijeri" - Pulaprometov nogodišnji kalendar

Pulaprometov novogodišnji kalendar u povodu 110. obljetnice javnoga prijevoza u Puli i okolici

Pulapromet d.o.o. je na svoje službene internetske stranice postavio novogodišnji dvojezični kalendar (hrvatski/talijanski) pod poetičnim naslovom "Romantična Pula u kočiji, tramvaju i kurijeri" / "Pola romantica in carozza, tram e corriera". Tom je novogodišnjom čestitkom pulski javni prijevoznik, koji je baštinio, pa i danas njeguje jedanaest desetljeća dugu tradiciju ove značajne komunalne gospodarske djelatnosti, na naljepši način izrazio zahvalnost za povjerenje svojim korisnicima, građanima Pule i njezine okolice, turistima s raznih strana svijeta i brojnim namjernicima, poslovnim partnerima i prijateljima, te svima onima kojima su pri srcu osebujna povijest i suvremeni život našega grada.

Na secesijskoj podlozi, kao u starinskom kinematografu, na kalendaru se izmjenjuju ljupke, uglavnom manje poznate stare fotografije i razglednice, koje prikazuju razvoj javnog prijevoza u Puli tijekom tih dugih desetljeća: od onodobnih mondenih prometala - gospodskih i javnih karoca i prvih automobila s punim gumama, pa preko pulskoga električnog tramvaja do modernih, a danas i najmodernijih autobusa. Na posljednjoj stranici, uz prigodan novogodišnji tekst, prikazan je i najnoviji, netom izgrađen gospodarski objekt Pulaprometa u Šijani.

Središnja priča ovoga kalendara posvećena je, dakako, danas već legendarnome pulskom električnom tramvaju, koji je na prostoru ispred željezničke stanice inauguriran 24. ožujka 1904. godine (taj je datum uzet kao službeni dan tvrtke Pulapromet d.o.o.) da bi Pulom prometovao i puna tri i pol desetljeća neodoljivo šarmirao i putnike i prolaznike. Pulski električni tramvaj bio je doista lijep i atraktivan objekt mnogim fotografima i nakladnicima pulskih kartulina, a nedvojbeno najsugestivniji fotografiju sa same inauguracije, objavljenoj na naslovnici kalendara, snimio je jedan od onodobno najuglednijih pulskih fotografa Giovanni Bonivento. Za ovu prigodu ta je fotografija objavljena uz likovnu intervenciju Alda Klimana koji je likovno-garfički oblikovao kalendar, a ovaj elektronski nakladnički projekt realizirala je Zavičajna naklada "Žakan Juri" iz Pule.

Pulaprometov novogodišnji kalendar "Romantična Pula u kočiji, tramvaju i kurijeri" / "Pola romantica in carozza, tram e corriera" moguće je preuzeti ili pregledati na internetskim stranicama Pulaprometa d.o.o. www.pulapromet.hr.