Novosti

20/01/2014

Reprize predstave Oštarica Mirandolina

Predstava Oštarica Mirandolina redatelja Jasminka Balenovića reprizirat će se u INK-u danas, 20.siječnja u 20 sati i sutra, 21. siječnja u 12 sati.

Igraju: Lana Gojak, Robert Ugrina, Teo Tiani, Denis Brižić, Romina Vitasović, Elena Orlić, Luka Juričić te Franjo Tončinić.

OŠTARICA MIRANDOLINA  (La locandiera), komedija Carla Goldonija (Venecija, 1707 - Pariz, 1793) jedno je od klasičnih ostvarenja svjetske kazališne baštine. Glasoviti su glumci (Eleonora Duse, Konstantin Stanislavski) i znameniti redatelji (Luchino Visconti) stavljali na kušnju svoja umijeća u interpretaciji Goldonijeva, prema mnogim ocjenama, remek-djela.

Živopisni likovi na svoj način oblikuju priču o ljubavi, čežnjama i ljubomori, ambicijama. iluzijama...

U izvorniku smještena u Firenci, pulska se Oštarica preskokom vremena odvija u belle epoquePuli! Vrijeme Austro-Ugarske Monarhije, razdoblje je strelovita novovjekog uspona ovoga grada, glavne pomorske baze Imperija. Tu, u gostionici/pansionu "Tri soldata" - negdje između Amfiteatra i Marine-Casinoa, a nadomak nesreći Prvog svjetskog rata - susrelo se zanimljivo društvo... Svi su ovdje zaljubljeni u gostioničarku (oštaricu) Mirandolinu; svi osim Felixa Srećka Kosovitsa, ženomrsca koji će na kraju ipak pokleknuti pred neodoljivim šarmom lukava ženskog nauma. Poslovni ljudi, mešetari, a možda i budući magnati - Albin Ladrunkovitch i Bartul Grof Škampavija - pomirit će se s odlukom sudbine čiji će sretni prst dotaknuti konobara Mikulu. On je pravi izbor! - Oštarica je tako htjela. Poseban začin ovoj storiji daju komedijantice Hortenzija i Dejanira - koje također imaju svoj "projektić" u gradu jedne zahuktale urbanosti.

Namisli gostiju o Divovskome kolu, Riesenradu bečkoga tipa u Šijanskoj šumi, o željezničkom odvojku od Vodnjana do Fažane te čeličnome mostu do Velikog Brijuna... dio su priče nadograđene na Maestrovu storiju, zaplete i rasplet, uzdruge preinake, nužne u pulskoj ambijentaciji komedije.