Novosti

24/01/2014

Tretiranje i uklanjanje zaraženih palmi na području grada Pule

Na temelju Rješenja Fitosanitarne inspekcije uponedjeljak , 27. siječnja2014. godine započinje se s tretiranjem palmi na javnim površinama grada Pule sa svrhom uništenja štetnika palminog drvotoča koji je već neko vrijeme prisutan i svojom aktivnošću dovodi do sušenja palmi,  odnosno vršit će se neophodno uklanjanje palmi za koje se procijeni da sebiološkim i/ili kemijskim sredstvima ne može uništiti štetnik.

S tretiranjem i uklanjanjem palmi započet će se na Mornaričkom groblju u 11.30 sati,uz prisustvo predstavnika Ministarstva poljoprivrede, Fitosanitarne inspekcije, stručnjaka iz područja biologije, predstavnika  grada Pule i  Herculaneae.

Tom će prilikom sudionici uputiti građane na postupanjem u slučaju zaraze njihovih palmi.

S obzirom na to da je štetnik već nekoliko godina prisutan na području Republike Hrvatske (Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska županija), ministar poljoprivrede donio je, na temelju važećih propisa, Akcijski plan za eradikaciju i sprječavanje širenja palminog drvotoča Paysandisia archon, kojim se određuje način sustavne provedbe fitosanitarnih mjera za suzbijanje i sprječavanje širenja ovog štetnika u nezaražena područja te dodjeljuju nadležnosti i odgovornosti sudionika u njihovoj provedbi. Kako se štetnika pojavio na novim područjima, u izradi je novi Akcijski plan za 2014. godinu od strane nadležnog ministarstva.