Novosti

27/01/2014

Tretiranje palmi zaraženih palminim drvotočem

Na temelju Rješenja Fitosanitarne inspekcije danas je u Mornaričkom parku započelo s tretiranjem palmi na javnim površinama grada Pule sa svrhom uništenja štetnika palminog drvotoča koji je već neko vrijeme prisutan i svojom aktivnošću dovodi do sušenja palmi. Tretiranju biološkim i/ili kemijskim sredstvimakoji uništavaju palmina drvotoča (Paysandisia archon), odnosno uklanjanju palmi za koje se procjeniti neophodnim prisustvovali su predstavnici Zavoda za zaštitu bilja i Fitosanitarne inspekcije kao nadležni u procjeni stanja palmi. Točan broj i stadij zaraze palmi u Mornaričkom parku  u fazi je popisivanja kako bi se odredile daljnje akcije glede rješavanja štetnika.  Tom je prigodom dr.sc. Tatjana Masten Milek iz Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo -Zavoda za zaštitu bilja iznijela temeljnje podatke o palminom drvotoču, te uputila građane da se, ukoliko uoče simptome zaraze na svojim palmama, obrate Fitosanitarnoj inspekciji na broj telefona 052 / 434 564 ili 428 571 (ispostava Poreč) ili na e-mail: fitoinspekcija.porec@mps.hrte iznesu podatke o broju palmi i adresi na kojoj se nalaze, a sve s ciljem sistematskog uništavanja štetnika na području grada Pule.

Naime, odrasla jedinka štetnika je leptir koji polaže jaja u vršne dijelove palme. Iz jaja se liježe gusjenica koja se hrani mladim izbojima palme i buši hodnike u deblu, čime prekida provodne snopove palme, što dovodi do sušenja i ugibanja palme. Simptomi napada su: piljevina na deblu, izgriženi listovi, deformirano (izvijeno) deblo, prisutnost leptira, gusjenica, kukuljica i kokona te sušenje palmi.

Nezaražene palme i one na kojima štetnik nije počinio veće štete potrebno je kemijskim ili biološkim sredstvima tretirati i to obvezno uz nadzor i od strane stručne osobe zbog kompleksnosti izvođenja samog tretmana.

Krajnje mjere suzbijanja svode se na stručno uklanjanje zaraženog stabla sa ciljem smanjivanja mogućnosti širenja štetnika u okoliš te uništavanje debla usitnjavanjem u stroju za preradu biljnih ostataka ili zakapanjem ostataka u zemlju na dubinu od najmanje 2 metra.

Stoga se mole građani da ne pokušavaju suzbiti štetnika ili ukloniti palme samostalno, već da se obrate na navedeni kontakt kako bi se uz stručnu pomoć očuvala biološka raznolikost našega grada.