Novosti

28/01/2014

Obavijest građanima - pojava štetnika na palmama

Na području grada Pule pojavio se štetnik palmin drvotoč (Paysandisia archon)koji svojom aktivnošću napada i uništava palme. Palmin drvotoč je leptir porijeklom iz Južne Amerike koji se od 2001. godine širi Europom i čija gusjenica čini velike štete.

S obzirom na to da je štetnik već nekoliko godina prisutan na području Republike Hrvatske (Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska županija), ministar poljoprivrede donio je na temelju važećih propisa Akcijski plan za eradikaciju i sprječavanje širenja palminog drvotoča na palmama, kojim se određuje način sustavne provedbe fitosanitarnih mjera za suzbijanje i sprječavanje širenja ovog štetnika u nezaražena područja te dodjeljuju nadležnosti i odgovornosti sudionika u njihovoj provedbi, a u izradi je novi Akcijski plan za 2014. godinu.

Odrasla jedinka štetnika je leptir koji polaže jaja u vršne dijelove palme. Iz jaja se liježe gusjenica koja se hrani mladim izbojima palme i buši hodnike u deblu, čime prekida provodne snopove palme, što u konačnici dovodi do sušenja i ugibanja palme.

Simptomi napada su:

1. Piljevina na deblu

2. Izgriženi listovi

3.Prisutnost leptira, gusjenica, kukuljica i kokona

4. Izvijanje debla i sušenje palmi

Pozivaju se građani koji su uočili navedene simptome da kontaktiraju fitosanitarnog inspektora na broj tel. 052/434-564 ili 428-571 (ispostava Poreč) ili na e-mail: fitoinspekcija.porec@mps.hrte iznesu podatke o broju palmi i adresi na kojoj se nalaze, a sve s ciljem sistematskog uništavanja štetnika na području grada Pule.

Nezaražene palme i one na kojima štetnik nije počinio veće štete potrebno je kemijskim ili biološkim sredstvima tretirati i to obvezno uz nadzor i od strane stručne osobe zbog kompleksnosti izvođenja samog tretmana.

Krajnje mjere suzbijanja svode se na stručno uklanjanje zaraženog stabla sa ciljem smanjivanja mogućnosti širenja štetnika u okoliš te uništavanje debla usitnjavanjem u stroju za preradu biljnih ostataka ili zakapanjem ostataka u zemlju na dubinu od najmanje 2 metra.

Stoga se mole građani da ne pokušavaju suzbiti štetnika ili ukloniti palme samostalno, već da se obrate na navedeni kontakt kako bi se uz stručnu pomoć očuvala biološka raznolikost našega grada.

Detaljnije o štetniku na stanicama Zavoda za zaštitu bilja:

http://www.hcphs.hr/UserDocsImages/zzb/crvena%20palmina%20pipa%20i%20palmin%20drvotoc.pdf