Novosti

27/02/2014

Izložba fotografija Ane Fornažar u Kinu Valli

U petak, 28. veljače 2014. godine  s početkom u 20.00 sati u Kinu Valli otvorit će se izložba autorice Ane Fornažar pod nazivom "Jednostavnost" koju čine skup fotografija snimane po tržnicama u gradovima Madurai i Bombay u Indiji , te po selima u državama Mali i Kamerun u Africi, u razdoblju od 2010. do 2013. godine.

Hodajući po gradskim tržnicama u Indiji nastojim zaviriti u svakodnevne rutine prodavačica voća, povrća i cvijeća. Njihova ljepota je u miru i radosti kojom čekaju svoje kupce ponekad i cijeli dan. U Bombayu za vrijeme Ganesh festivala, na kojem slave jednog od svojih najvećih božanstava, zanimljivi su mi svirači limene glazbe kojima smeta buka s ulice. U selima subsaharskog Malija, djevojčice iz plemena Dogon oduševljene su, ali i prkosne prema došljacima. Njihovi stari nazivaju svoju zemlju svetom jer je zadržala rituale stare tisuću godina. Gotovo pola države Mali čini Sahara, najveća pustinja na svijetu. Život na pijesku topao je, ali i sladak. U tropskom Kamerunu žive plemena Pigmejaca. Nastanjuju prašume, bave se lovom i žive u rodovima. Kruh od kasave i kokosovo mlijeko omiljene su prehrambene namirnice stanovnika ekvatorijalne Afrike. Ljudi koje snimam fasciniraju me jer imaju sposobnost biti potpuno prisutni, ali i jednostavni u svakom trenutku. Mir i radost ponijela sam sa sobom, jer svi smo jedno" kaže autorica izložbe.

Ana Fornažar, rođena je 1976. u Puli. Velika ljubav su joj daleka putovanja na koja odlazi poslovno i privatno. 2007. godine izlagala je svoje fotografije sa putovanja u Mexico. Nekoliko puta izlagala je na skupnim izložbama udruge "Format" iz Pule i Udruge fotografa Istre, te na natjecateljskim izložbama fotografije u Istri.