Novosti

28/02/2014

Dogovoren prvi korak u rješavanju problema dimovoda na Verudi

U prostorijama pulske Komunalne palače pulski gradonačelnik Boris Miletić danas je održao radni sastanak sa stanarima i stručnjacima, s ciljem rješavanja problema neispravnih dimovoda pojedinih zgrada u Puli, zbog kojih je stanarima onemogućen prelazak na prirodni plin.

U uvodnoj riječi gradonačelnik je istaknuo kako je projekt plinofikacije Pule započeo s ciljem uvođenja jeftinijeg, čišćeg i sigurnijeg energenta u pulska kućanstva i potrebno ga je provesti u skladu sa svim tehničkim propisima, poštujući zakonske i sigurnosne norme. "Intencija Grada nije stvoriti građanima nove troškove kako bi, u konkretnom slučaju mogli s gradskog prijeći na prirodni plin, već nam je dužnost čuvati njihove živote. Vjerujem kako ćemo ovaj problem zajednički riješiti, ali stručnjaci moraju jamčiti da je sve prema pravilima," kazao je Miletić.

Kako je spomenuo direktor Pula Herculanee Igor Stari do ovakve situacije došlo je promjenom zakonske regulative i prihvaćenjem direktiva Europske unije koje su u znatnoj mjeri podigli kriterije i uvjete priključenja plinskih trošila na zajednički dimovod. Naime, u vrijeme izgradnje višestambenih zgrada sagrađenih prije 40-tak godina u pogledu tada važeće zakonske regulative vrijedili su drugačiji tehnički propisi i norme te se, za razliku od današnjih normi, dozvoljavalo i do desetak plinskih trošila na zajednički dimovod. Nadovezujući se na rečeno, direktor pulske Plinare Dean Kocijančić ponovio je kako je Plinara, kao distributer plina, dužna prije puštanja samog plina, zatražiti potvrdu o ispravnosti plinske instalacije koja uključuje i dimnjake.

Na pitanje predstavnika stanara Vladimira Filipovića kako to da su stanari mogli 40-ak godina koristiti gradski, a sad se ne mogu spojiti na prirodni, direktor tvrtke Rijekaprojekt-energetika i sudski vještak Boris Dragičević odgovorio je kako je u ovom konkretnom slučaju funkcionalnost dimnjaka najvažnija. "Glavni problem je u tome što se bojleri od prije 40 godina i ovi današnji uvelike razlikuju, ne samo po snazi već i po tehničkim karakteristikama, a potrebno je i ispitati kakvo je stvarno stanje, odnosno koliko je stvarnih priključaka na dimovodu u odnosu na projekt." Sastanku je danas prisustvovao i Robi Bulešić iz Sektora upravnih i inspekcijskih poslova policijske uprave Istarske koji je kazao kako je nužno postići dogovor, ali uvažavajući zakonske propise.

Na kraju, Miletić je predstavniku stanara kao prvi korak prema rješavanju problema predložio izradu proračuna uzgona dimnjaka jednog ulaza zgrade kako bi se utvrdila funkcionalnost i sigurnost dimnjaka, a u tome će im i Grad Pula pomoći što je Filipović i prihvatio.