Novosti

24/03/2014

Digitalna i interaktivna izložba "Albert Camus" u Središnjoj knjižnici

Povodom obilježavanja Mjeseca frankofonije u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula danas će se postaviti digitalna, interaktivna i višejezična izložba "Albert Camus 1913-2013", posvećena stogodišnjici autorova rođenja.

Ovaj novi koncept izložbe pokrenuo je Institut franà§ais, a čitav je projekt ostvaren u partnerstvu s izdavačkom kućom Gallimard i à‰cole Normale Supà©rieure za pripremu općeg i znanstvenog sadržaja, te uz potporu Nacionalnog audiovizualnog instituta (INA), Agencije za nastavu francuskog u inozemstvu (AEFE), kao i "Cellules" Multimedijalnog studija.

Originalnost ove monografske izložbe leži u kombinaciji uređivačkog znanja i QR kodova. Posjetitelji pristupaju sadržaju stojeći ispred izložbe koristeći pametni telefon ili tablet.

QR kod ili "˜Quick Response"™ kod je dvodimenzionalni bar kod, stvoren kako bi sadržaje koji su unutar njega zapisani korisnici mogli izuzetno brzo i jednostavno pročitati. Sa sve većim brojem dostupnih telefona s ugrađenom kamerom na tržištu primjena QR kodova sve više dobiva smisao i pokazuju se kao izuzetno praktičan način za distribuciju informacija. 

Nakon što se preuzme aplikacija (sa App Storea ili Google playa), koja je posebno dizajnirana i razvijena za izložbu, posjetitelji mogu pristupiti sadržaju skeniranjem QR kodova prikazanima na izložbi.

Izložba nudi simultani višejezični pristup (6 jezika: francuski, arapski, kineski, engleski, njemački i španjolski), kritičke tekstove, više od 100 anotacija, 18 minuta audio i video arhivskog materijala. Cijela izložba traje otprilike sat do sat i pol vremena.