Novosti

01/04/2014

Bogat program obilježavanja stogodišnjice Prvog svjetskog rata

Stogodišnjica obilježavanja Prvog svjetskog rata u svim se zemljama Europe obilježava snažnim umjetničkim, kulturološkim, znanstvenim, edukativnim i kulturno-turističkim programima, a Pula i Istra, prve u Hrvatskoj priključuju se europskom obilježavanju početka Velikog rata jedinstvenim projektom koji sažima više od dvadeset pet programa objedinjenih  nazivom 1914. - Puna je Pula/Pola gremita. Projekt Puna je Pula inicirali su Istarska županija i Grad Pula te utemeljili Odbor za obilježavanje 1914. u sastavu, a bogat program predstavljen je danas u pulskoj zgradi nekadašnjeg Admiraliteta.

Istarski župan Valter Flego istaknuo je kako je prvenstveni cilj projekta ukazati na važnost mira i tolerancije među ljudima te je dodao kako će umrežavanje udruga omogućiti kvalitetne programe u okviru kulturne i turističke ponude. Pulski gradonačelnik Boris Miletić naglasio je da će iz poznate sredine tolerancije i multietičnosti, biti odaslana jaka antiratna poruka mira.U programu sudjeluje i Općina Medulin čiji je načelnik Goran Buić kazao kako će općina Medulin uz potporu Istarske županije 17. i 18. svibnja organizirati obilazak logora Gmund i postavljanje spomen ploče, a u koji je 1915. godine, uz druge logore, deportirano 60.000 Istrana.

Predsjednik Odbora za obilježavanje 1914., Vladimir Torbica, kazao je da se na natječaj javilo više od 30 projekata visoke kulturne, znanstvene i obrazovne razine, te da ima prostora za još nekoliko projekata koje je moguće prijaviti u narednih 15-ak dana.Bogat program obilježavanja stogodišnjice Prvog svjetskog rata možete pogledati ovdje.