Novosti

10/04/2014

Opera "Okretaj zavrtnja" u INK

Povodom 100. obljetnice rođenja Benjamina Brittena INK Gradsko kazalište Pula po prvi puta otvara svoja vrata Operi "Okretaj zavrtnja" riječkog HNK Ivana pl. Zajca koja će premijerno izvesti u petak, 11. travnja u 20.00 sati. Opera Okretaj zavrtnja/ The Turn of the Screw, Op. 54 (opera s prologom u dva čina) nastala je u koprodukciji s HNK u Šibeniku, a režiju potpisuje Ozren Prohić. Dirigentica je Nada Matošević Orešković.

U operi nastupaju: Marijana Prohaska, Sven Jagarinec, Martina Klarić, Vanja Zelčić, Marko Fortuna  i Anamarija Knego.

Benjamin Britten (1913. - 1976.) prvi je skladatelj nakon Purcellova vremena koji je ponovo pobudio interes svjetske glazbene javnosti za englesku glazbu. Njegovo stvaranje odlikuje se, kako invencijom i originalnošću, tako i uravnoteženošću i blještavom skladateljskom tehnikom. Njegove su opere ostvarenja snažnog glazbeno-psihološkog izraza, zanimljivog stila i zaokružene forme. 

Komorna opera The turn of the screw (Okretaj zavrtnja) nastala je prema libretu Myfanwy Piper i noveli Henryja Jamesa, a praizvedena je na Venecijanskome bijenalu 1954. pod dirigentskom palicom samog skladatelja. 

Predstava se izvodi uz titlove, traje 1 sat i 50 minuta s jednom stankom.