Novosti

11/04/2014

Učenici iz Graza u Puli usavršavaju hrvatski jezik i upoznaju znamenitosti Istre

Zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci i pročelnica UO za društvene djelatnosti Elvira Krizmanić Marijanović primile su danas u Komunalnoj palači učenike Ekonomske škole iz Graza. Austrijski srednjoškolci u pratnji dvije profesorice, Ulrike Kratochwill i Miriam Haas, u posjeti su Ekonomskoj školi Pula s ciljem usavršavanje hrvatskog jezika i upoznavanje kulturnih znamenitosti Istre te dovršetka zajedničkog projekta, izrade započete foto knjige.

Zamjenica gradonačelnika pozdravila je sve prisutne te je kazala kako je lijepo vidjeti ovoliko mladih, nasmijanih lica. Nadodala je kako su Pula i Graz pobratimi gradovi te kako već dugi niz godina surađuju i organiziraju razmjene učenika, s naglaskom na osnovne škole. "Grad će i dalje ustrajati kroz razne aktivnosti i projekte motivirati djecu na učenje njemačkog jezika", izjavila je Puh Belci.

"Zahvaljujem se školi iz Graza što je upravo pulsku Ekonomsku školu odabrao kao školu domaćina, te Gradu Puli koji je uvelike pomogao u realizaciji projekta", kazao je ravnatelj Ekonomske škole Pula Petko Radulović te istaknuo da će iz pulske Ekonomske škole u Graz nakon proljetnih praznika na uzvratan susret otputovati 13 učenika.

Profesorica njemačkog jezika Angelika Ugrinić Hrelja ukratko je opisala suradnju učenika koja je, kako doznajemo, započela malim projektom izrade vodiča Pule i Graza na hrvatskom, njemačkom i engleskom jeziku, a namjera im ih je u budućnosti objediniti u foto knjigu.  Posjet će austrijskih učenika trajat će tjedan dana, učenici će svakodnevno pohađati nastavu, a nakon nastave ići na organizirane izlete.



"Pošto postoji tradicija i partnerstvo između Pule i Graza, na inicijativu jedne učenice pokrenuta je suradnja na projektu upravo s gradom Pula", istaknula je profesorica Ekonomske škole iz Graza, Ulrike Kratochwill. Kratochwill je kazala kako je puno vremena i truda uloženo u projekt koji je rezultirao lijepim iskustvima i novim poznanstvima.