Novosti

11/04/2014

Grad Pula sustavno ulaže u podizanje kvalitete Šijanske šume

Pulski gradonačelnik Boris Miletić i ravnatelj JU Natura Histrica Elvis Zahtila danas su u Šijanskoj šumi potpisali 250.000,00 kuna vrijedan ugovor čime Grad Pula pomaže ovoj instituciji, a sve u cilju očuvanja okoliša i podizanja kvalitete Šijanske šume i šume Busoler. Grad Pula već godinama sufinancira uređenje i održavanje ovih dviju šuma, a sredstva će se u ovoj godini iskorisiti za nastavak uređenja poučne staze "Mali princ", za postavljanje edukativnih tabela i kućica za pčele, zatim za uređivanje i opremanje novih zelenih lokacija, nastavit će se revitalizacija drvoreda čempresa i slično. Grad Pula već godinama ulaže značajna financijska sredstva u spomenute šume pa je tako samo u proteklih šest godina uloženo gotovo 2 milijuna kuna.

Osim potpisivanja ovog vrijednog ugovora, danas je u Šijani postavljena nova edukativna tabela o pčelama samotarkama, kao i kućice za pčele samotarke, koje su izradili učenici osnovnih škola, polaznici Centra za tehničke aktivnosti Veruda. Naime, tijekom jeseni 2013. godine polaznici Centra za tehničke aktivnosti izradili su dvadesetak drvenih kućica za pčele tijekom radionica maketarstva u koje je održano u organizaciji Zajednice tehničke kulture Pula i u suradnji s JU Natura Histrica i Gradom Pula. Cilj je ovih radionica razvijati ekološku osviještenost kod djece, popularizirati zaštitu prirode, educirati djecu o važnosti oprašivača i biološke raznolikosti te razvijati tehničke vještine, kreativnost i inovativnost. Izrađene kućice biti će postavljene i po pulskim parkovima, zelenim površinama škola i vrtića te u park šumi Šijana.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić simbolično je, uz pomoć djece, zasadio i jedan bor kao znak da svi trebamo raditi na tome da očuvamo ovakve prirodne oaze kao što je Šijanska šuma. Miletić je izrazio zadovoljstvo što je danas Šijanska šuma postala zelena oaza u srcu grada i u kojoj svakodnevno uživa sve veći broj Puljana.