Novosti

16/04/2014

Upola manja komunalna naknada subjektima Slobodne zone

Na sinoćnjoj 8. sjednici Gradskoj vijeća Grada Pule vijećnici su raspravljali o ukupnoj 16 točaka dnevnog reda, a kao i uvijek rasprava je započela vijećničkim pitanjima.

Redžep Raimović (IDS-HNS-Zeleni) pohvalio je otvaranje e-konzultacija putem kojih građani mogu dati svoje prijedloge za buduće prometovanje rivom te ga je zanimao dosadašnji tijek glasovanja. Gradonačelnik Boris Miletić iskoristio je i ovu priliku kako bi zahvalio svim sugrađanima na strpljenju i razumijevanju prilikom izvođenja radova na kapitalnom projektu izgradnje obalnog kolektora, koji se približava svome kraju, ističući i kako bez kontinuiteta rada Gradskog vijeća, nema ni razvoja. "Kada je zbog radova riva bila zatvorena, primili smo mnoge prijedloge da tako i ostane, kako bi dobili šetnicu.U razgovoru s privrednim subjektima, poput Uljanika, bilo je jasno da je prometnica neophodna, a prometna struka rekla je kako je jednosmjerni promet trenutno najbolja alternativa. Okončanjem radova u Radićevoj i na Giardinima sigurno će se poboljšati protočnost prometa, no kao i u drugim projektima, odlučili smo upitati smo građane za mišljenje upravo putem e-Konzultacija", kazao je Miletić, dodavši kako je već naložena izrada prometnog rješenja za dvosmjerni promet rivom. Od trenutno pristiglih 1 500 glasova građana, njih većina upravo je za dvosmjerno prometovanje, dok svi oni koji nisu već dali svoj glas to mogu učiti do 22. travnja do kada su otvorene e-konzultacije

Vijećnicu Gordanu Ferenčić (IDS-HNS-Zeleni) zanimalo je imaju li pulske škole i vrtići azbestne krove na što je pročelnik UO za prostorno uređenje Giordano Škuflić kazao kako za to nema bojazni te kako se azbestni otpad u Puli zbrinjava na siguran način.

Zrinko Kajfeš (HDZ-HDS) upitao je gradonačelnika zašto u projekcijama proračuna za 2015.-2016. godinu nema stavke vezano za izgradnju pulskog bazena, na što mu je Miletić odgovorio kako su sredstva za bazen predviđena u proračunu za 2014 godinu, a da se isti ne može graditi iz tekućih prihoda, već drugih izvora, te da će se Puljani dobiti bazen u ovom mandatu, kao što je i obećano. Janko Žužić (HDZ-HDS) kazao je kako Puli nedostaju domovi za stare i nemoćne, te upitao što je Grad konkretno po tom pitanju učinio. Gradonačelnik Miletić istaknuo je kako je Grad putem prostornih planova predvidio lokacije za gradnju, aliproblem leži u tome na koji način domove uvrstiti u mrežu domova za socijalnu skrb, kako bi cijene bile pristupačne svim građanima. Žužić je direktora Pulaprometa Igora Škatara pitao o mogućnosti uvođenja dodatnih autobusnih linija za Valdebek, kao i za kasnije vožnje, što je slučaj u drugim kvartovima. Direktor Škatar odgovorio je kako Pulapromet sustavom Buscard statistički prati isplativost pojedinih linija te na osnovu tih podatka određuje potrebu za dodatnim linijama.

Na pitanje vijećnice Jadranke Černjul (IDS-HNS-Zeleni) o iskorištenosti brojnih tunelskih prostorija Pule i njihovoj budućoj perspektivi, Miletić je odgovorio kako se neki od njih koriste za uzgoj gljiva, a naveo je i uspješan primjer i Zero Strasse-a koji je dan na uporabu Povijesnom i pomorskom muzeju Istre, dodavši kako postoji i inicijativa za dodjelu jednog skloništa pulskim vinarima.

Na sinoćnjoj sjednici potvrđeno je mirovanje mandata vijećnika Radovana Cveka na čije je mjesto određen Radenko Ognjenović. Vijećnici su donijeli rješenje o imenovanju Gordane Restović na funkciji ravnateljice Pula Film Festival, dok su dosadašnjoj ravnateljici Gradske knjižnice i čitaonice Pula Neli Načinović vijećnici dali povjerenje za novi četverogodišnji mandat. Erik Lukšić razriješen je funkcije člana Sveučilišnog savjeta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, a na njegovo mjesto imenovana je Elvira Krizmanić Marjanović. Vijećnici su raspravljali i o zalogu zgrade TZ-a kao osiguranje za kredit koji će se iskoristiti za osvjetljavanja dizalica "Svjetlećih divova" što je usvojeno jednoglasnom odlukom. S 21 glasom za, bez glasova protiv i bez suzdržanih glasova donesena je i izmjena odluke o komunalnoj naknadi čime se za 50% smanjuje komunalna naknada za 14 subjekata unutar "Slobodne zone luke Pula".