Novosti

28/04/2014

Održano savjetovanje "Kako se uključiti i voditi akciju "Gradovi i općine - prijatelji djece"

Proteklog je tjedna održano tematsko Savjetovanje "Kako se uključiti i voditi akciju "Gradovi i općine - prijatelji djece" na kojem je sudjelovalo 50 sudionika i predavača iz 25 gradova i općina. Savjetovanje o akciji "Gradovi i općine - prijatelji djece"  namijenjeno je prije svega za gradonačelnike, načelnike, predstavnike gradskih i općinskih uprava, institucija, ustanova, organizacija i udruga, a održano je s ciljem informiranja, senzibiliziranja i osnaživanja lokalnih jedinica kako bi se uključile i provele akciju "Gradovi i općine - prijatelji djece" u svojim sredinama. Akcija potiče lokalne zajednice da ulažu u usluge za djecu, sigurno i zdravo okruženje, zdravlje, obrazovanje, kulturu, sport, slobodno vrijeme djece te daju podršku roditeljima u odgoju djeca.

U Hrvatskoj je akcija "Gradovi i općine - prijatelji djece" započela 1999. godine, a vode je Savez društava Naša djeca Hrvatske i Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju pod pokroviteljstvom Ureda UNICEF-a za Hrvatsku. Trenutno je u Akciju uključeno 97 gradova/općina, a počasni naziv je dostiglo 44 gradova i općina među kojima se nalazi i Grad Pula. 

Nakon potrebnih teoretskih saznanja u drugom dijelu Savjetovanja su stručnjaci i koordinatori Akcije iz gradova i općina -prijatelja djece predstavili primjere iz prakse svojih gradova i općina. Tako su se zamjenica gradonačelnika Grada Pule Elena Puh-Belci, zajedno sa Anicom Perhat, koordinatoricom projekta Rijeka zdravi grad i koordinatorom akcije Grad Rijeka - prijatelj djece te Jasenkom Borovčak, tajnicom DND Zabok osvrnule na financijska izdvajanja i ulaganja u djecu, volonterski rad i medijsku promociju u Akciji.<//span>