Novosti

29/04/2014

U Puli postavljene prve info-ploče o Sredozemnoj medvjedici

Prve dvije edukativne tabele o Sredozemnoj medvjedici postavljene u Puli, na popularnom šetalištu Lungomare i iznad kupališta Ambrela, danas su ugledale svjetlo dana i prezentirane su javnosti.

Tom je prilikom pulski gradonačelnik Boris Miletić istaknuo važnost očuvanja ove iznimno rijetke zaštićene životinje te je pozvao sve građane da se pri eventualnom susretu ponašaju u skladu s pravilima, kako bi još dugo uživali u njezinom društvu na pulskim plažama. "Grad Pula u okviru svojih aktivnosti zaštite okoliša i prirode, zajedno s nizom partnera  sudjeluje u kampanji za očuvanje Sredozemne medvjedice, te je  postavljanjem tabela na prikladan  način obilježila obitavanje ove rijetke ugrožene vrste na području pulskog i okolnog akvatorija", kazao je Miletić.

Ravnatelj JU Natura Histrica Elvis Zahtila obratio se prisutnima naglasivši kako je bitno zaštititi Sredozemnu medvjedicu i uputiti građane kako se ponašati u njezinoj blizini te je stoga i krenula cijela edukativna kampanja. "Kampanja se prije svega odnosi na pravila ponašanja u društvu sredozemne medvjedice, tj. što se ne smije činiti prilikom susreta sa sredozemnom medvjedicom. Neke od stvari na koje u kampanji upozoravaju jesu da se ljudi na približavaju medvjedici na manje od 50 metara, zatim da je ne diraju i ne puštaju kućne ljubimce na nju"., kazao je Zahtila.

Jasna Antolović iz udruge Grupa Sredozemna medvjedica ponosna je što je prepoznat trud i zalaganje udruge, koje je u konačnici okrunjeno ovim tabelama.

Inače, Sredozemna medvjedica je sisavac koji pripada redu perajara (Pinnepedia), porodici tuljana (Phocidae). Stanište su joj morske špilje duž udaljenih stjenovitih obala koje služe odmaranju i okotu.

U Hrvatskoj je zovu i "morski čovik", "morski medvid" ili "morski fratar", a ovu koja je svoje stanište pronašla u Puli nazvali su "Adriana."