Novosti

06/05/2014

Završnim čišćenjem podzemnog dijela kanala Pragrande smanjit će se mogućnost plavljenja užeg centra grada

Kako bi u značajnoj mjeri poboljšati kapaciteti odvodnje za vrijeme intenzivnih padalina te radi postizanja što bolje protočnosti, a time i smanjenja mogućnosti plavljenja užeg gradskog centra, osim izgradnje kanala Dolinka - more,  od 06.05. do 25.05.2014. izvršit će se i završno čišćenje kanala Pragrande, u dijelu koji prolazi ispod Istarskog narodnog kazališta.

Zbog navedenih radova, 06. svibnja u 22 sata, za promet će se zatvoriti početni dio Laginjine ulice od križanja s Dobrilinom do semafora kod kazališta, odnosno dionica između Doma branitelja i kazališta. Promet će se odvijati obilazno dijelom Dobriline i Švalbine ulice te nastavno Smareglinom ulicom.

Kako su dovršetkom izgradnje i čišćenja nizvodne dionice kanala Pragrande u Flacijusovoj ulici stvoreni uvjeti za puštanje ovog kanala u punu funkciju, potrebno je izvršiti završno čišćenje čime će se omogućiti korištenje maksimalnog  provodnog kapaciteta.  Čišćenje će se izvršiti usisavanjem taloga, metodom visokotlačnog razbijanja uz reciklažu vode. Predmetna, vrlo zahtjevna dionica austrougarskog zidanog kanala, koja se nalazi ispod zgrade INK-a, biti će isušena radi pristupa specijaliziranih radnika. Po završenom čišćenju izvršiti će se CCTV video inspekcija kanala. Zbog prilagodbe terenskim uvjetima plime, oseke i protoka, radovi će se po potrebi obavljati i noću.

Radovi mogu uzrokovati neugodne mirise i buku. S obzirom na značaj ovih radova u pogledu poduzimanja mjera protiv plavljenja užeg gradskog središta molimo građane za strpljenje.