Novosti

09/05/2014

Predsjednik Josipović otvorio međunarodnu studentsku konferenciju

U sklopu održavanja prve međunarodne studentske konferencije pod nazivom "Jezik: uputstva za upotrebu" danas je Pulu posjetio predsjednik Republike Hrvatske dr. sc. Ivo Josipović. <//span>Programu otvorenja konferencije, koji se održao na Fakultetu ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković",  nazočili su uz predsjednika Josipovića i istarski župan Valter Flego, zamjenica gradonačelnika Grada Pule Elena Puh Belci, istarski dožupan Miodrag Čerina i dožupanica Viviana Benussi, pročelnica za društvene djelatnosti IŽ Patricija Smoljan.

"˜Nije slučajno da često dolazim u Istru, jer Istra je po meni primjer kako se živi suživot i primjer kako je potrebna što manja centralizacija i očekujem da će se na nivou Hrvatske desiti što veća decentralizacija" kazao je predsjednik Republike Hrvatske.

Istarski župan Valter Flego pozvao je studente na očuvanje tradicijskih vrijednosti i zavičajnog jezika, kazavši da je u današnjem digitaliziranom dobu, u kojem jezik preplavljuju tuđice i anglizmi, treba <//span>njegovati i sačuvati dijalekt jer on predstavlja bogatstvo jedne kulture i tradicije. 

"Pula je relativno mali grad, ali je bogat mladim i ambicioznim pojedincima. Pula je prepoznata kao grad filma i knjige te ima želju postati što kvalitetniji studentski grad, a ova konferencija ide u prilog tome " kazala je zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci te svima zaželjela uspješan rad i dobru zabavu.

Rektor Sveučilišta Alfio Barbieri zaželio je svim sudionicima dobrodošlicu i uspješan rad, kazavši da upravo ovakvi međunarodni susreti u kojima studenti razmjenjuju iskustva i znanja te provode interdisciplinarna istraživanja,  mogu biti veliki poticaj i ostalim njihovim kolegama da postanu kompetentni mladi stručnjaci.

Konferenciju su zajednički organizirali Studentski zbor Pula i Interdisciplinarne Udruge Talijanista Apertis Verbis, a jedan od glavnih ciljeva je omogućiti studentima stjecanje iskustva u istraživačkim, pisanim i prezentacijskim vještinama.<//span> Sami studenti su na otvaranju rekli: "˜"˜Odlučili smo organizirati ovu konferenciju kako bismo omogućili studentima stjecanje iskustva u istraživačkim, pisanim i prezentacijskim vještinama, vođeni idejom promicanja internacionalne suradnje među studentima i sveučilištima te demokratičnosti i interdisciplinarnosti učenja kroz razmjenu mišljenja, ideja i iskustava"™"˜. Konferencija će trajati do 11. svibnja 2014. godine.