Novosti

16/05/2014

Iskoristite financijsku potporu za energetsku obnovu obiteljskih kuća

Građani Pule koji žele obnoviti svoje kuće i tako ih učiniti energetski učinkovitijima, mogu se prijaviti na javni natječaj Grada Pule za podnošenje prijava za sufinanciranje Projekta povećanja energetske učinkovitosti u obiteljskim kućama na području grada Pule. Oni koji se do sada nisu usudili ulaziti u velike investicije obnove svojih kuća sada imaju priliku dobiti bespovratna sredstva u iznosu do 50% opravdanih troškova ulaganja, odnosno do 37.500,00 kuna (s PDV-om) po obiteljskoj kući-projektu.

Sufinancira se zamjena postojeće i ugradnja nove energetski učinkovite vanjske stolarije ili povećanje toplinske zaštite vanjske ovojnice (vanjski zid-isključivo fasada) u 20 obiteljskih kuća na području grada Pule. Opravdani troškovi ulaganja odnose se na troškove nabave opreme i troškove izvođenja pripadajućih radova koji su nastali nakon dana 29. ožujka 2014. godine, a koji svojom namjenom i funkcijom doprinose povećanju energetske učinkovitosti.

Želite li smanjiti troškove za grijanje koji čine i do 75% troškova za energente u vašim režijskim troškovima, postavite ili povećajte toplinsku izolaciju, te zamijenite prozore. Dobro izolirana kuća troši manje energije za grijanje zimi, kao i za hlađenje ljeti. Osim što izolacija znatno pridonosi uštedi potrebne energije za grijanje, ona također štiti građevni element od pregrijavanja, sprječava kondenzaciju vodene pare (zbog koje dolazi do truljenja građevnog materijala, te stvaranja mikroorganizama, neželjenih gljivica i plijesni) te pridonosi toplinskoj ugodnosti u prostoru.

Ukupni gubici kroz prozore mogu iznositi i do 50% toplinskih gubitaka zgrade, a obično su i desetak puta veći od onih kroz zidove. Pojednostavljeno, što su više prozori toplinski neefikasni, to se više energije, a u konačnici i novca, troši na održavanje željene temperature u prostoru.

Natječaj je otvoren do 27. svibnja 2014. godine, a tekst natječaja sa pripadajućim prilozima može se preuzeti u prostorijama pisarnice Grada Pule, Pula, Stara tržnica 1 ili sa službene stranice Grada Pule www.pula.hr. Sve dodatne informacije možete dobiti i u Upravnom odjelu za komunalni sustav i imovinu, Odsjeku za imovinu, Pododsjeku za energetsku učinkovitost, Pula, Forum 2/II.