Novosti

16/05/2014

Moderno e- poslovanje grada Pule želi primijeniti i grad Zagreb

Pulska delegacija na čelu s zamjenicom gradonačelnika Elenom Puh Belci primila je predstavnike Grada Zagreba koji su u posjetu Puli kako bi se pobliže upoznali sa e-poslovanjem pulske gradske uprave. Grad Pula je na nacionalnoj, a i međunarodnoj, razini prepoznat kao lider u komunikaciji i uvođenju novih tehnologija u svakodnevni rad.

Pula je prva  javna uprava u Republici Hrvatskoj koja je cjelovito e-poslovanje uvela još 2008. godine. Prednosti e-poslovanja su brojne: povećanje efikasnosti rada, smanjenje troškova poslovanja, preuzimanja i dostava zahtjeva korisnika e-poštom, praćenje statusa rješavanja predmeta, preuzimanje elektronske isprave putem interneta čime se postiže pružanje brže, potpune i transparentne usluge za građane.

U sklopu e-poslovanja Grada uvedeni su u primjenu elektronički potpis, e-Konzultacije, e-Zahtjevi, e-Predmeti, objedinjeni upis u vrtiće pod nazivom e-Vrtić, kao i usluge plaćanja putem e-Računa i e-Uplatnica. Time je Pula prepoznata kao grad koji je kroz realizaciju razvojnog programa ostvario gospodarski, socijalni i kulturni iskorak kao i jasno mjerljive rezultate.

Grad Pula je za e-poslovanje dobio brojne nagrade i priznanja od kojih izdvajamo nagrade za kreativnost i inovativnost Mreže za razvoj i kreativnost iz 2011. za e-poslovanje i 2012. godine za kategoriju e-Vrtići.  U 2012. godini Grad je osvojio i Kristalni globus Hrvatskog informatičkog zbora, a u 2013. godini nagradu Udruge gradova. Također, između ostalog zahvaljujući i e-poslovanju, Pula je proglašena trećim  najtransparentnijim i najotvorenijim gradom u Hrvatskoj, a prema podacima Ministarstva financija jedna je i od najštedljivijih gradskih uprava.