Novosti

19/05/2014

Na pulskoj tržnici uručeni certifikati Proizvod hrvatskog seljaka

Ove subote na pulskoj tržnici u organizaciji agencije Avenue i Tržnice d.o.o. Pula pripremala se velika buzara od pedoča te je uslijedilo uručivanje certifikata obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG-ima) koji su zadovoljili kriterije sukladno akciji "Certificiranje seljačke tržnice"proizvođačima koji ujedno prodaju svoju robu  na pulskoj tržnici. Certifikate im je uručio direktor Tržnice d.o.o. Pula Renato Perc, direktorica Udruge hrvatskih tržnica (UHT) Zdenka Palac i Robert Cvek, predjsednik Gradskog vijeća Grada Pule.  Certifikat pod nazivom "Proizvod hrvatskog seljaka" uručuje se OPG-ima te tvrtkama i obrtima koji su zadovoljili kriterije komisije na terenu. Certifikate je dobilo ukupno 14 proizvođača, i to:OPG BOŽIĆ, OPG PERUŠKO, OPG MIRKOVIĆ, OPG JURCAN, OPG ERMAN, OPG PETROVIĆ, OPG JURAS, OPG ŠIKIĆ, OPG DOBROVIĆ, OPG VIOLETA SMAILAGIĆ, OPG JURIČIĆ, OPG MALIŠEVIĆ, OPG MIRKOVIĆ CAPAR i KUMPARIČKA d.o.o. Porijeklo i kvalitetu proizvoda garantira Komisija koje obilazi gospodarstva, a sastavljeno je od predstavnika Tržnice d.o.o. Pula i Hrvatske poljoprivredne komore Istarske županije.Certificiranim proizvođačima uručene su i pregače s logom "Proizvod hrvatskog seljaka" te poseban rub/stolnjak za stolove koji će isticati certificirane proizvođače. Zaštita plasmana domaćih i kvalitetnih poljoprivrednih proizvoda promovirana ovom akcijom, pokušat će na još jedan način približiti kupcima mogućnost izbora. Isticanjem certificiranih proizvođača kupac će moći izabrati između proizvoda za koje postoji garancija da su proizvedeni na označenim OPG-ima (obrtima, tvrtkama) i onih ostalih proizvoda.

Istoga dana održane su manifestacije Mirisi i okusi Istre te Eko sajam koje organizira Tržnica d.o.o. Pula a na kojima se moglo  degustirati i kupiti suhomesnate proizvode, sireve, domaći med, maslinovo ulje te druge proizvode.

Na pulskoj tržnici našao se i štand DM-a na kojem su se posjetitelji tržnice mogli informirati o važnosti prehrambene piramide te zdravoj prehrani. Program suradnje DM-a s lokalnom zajednicom nastavio se u popodnevnim satima u Šijanskoj šumi. Dm je na proslavama Međunarodnog dana obitelji u Rijeci, Puli i Splitu, u suradnji s Hrvatskim dermatovenerološkim društvom, organizirao besplatne dermatološke preglede. Javna ustanova Pula Sport, organizator manifestacije Proljeće u Šijanskoj šumi, također je na prigodan način obilježila Međunarodni dan obitelji te su održane Obiteljske igre u kojima su sudjelovala djeca i roditelji.