Novosti

28/05/2014

Predstavljanje programa EU Kreativna Europa

Predstavljanje Programa EU Kreativna Europa - potprogram Kultura i Europske prijestolnice kulture održalo se danas u prostorijama Gradske vijećnice pred pedesetak uzvanika, među kojima su bili i zamjenik župana Istarske županije Milorad Čerina i pročelnica UO za kulturu Grada Pule Jasmina Kamber.

Pročelnica Kamber pozdravila je nazočne u ime Grada Pule i izrazila želju da će građani prepoznati priliku koja ima se pruža u sklopu ovog kreativnog kulturnog i kreativnog programa. Zamjenik župana Čerina istaknuo je kako što više ljudi treba educirati kako bi ih se motiviralo na prijavljivanje svojih projekata, usvtrdivši kako mu je drago da i sam ima priliku mnogo toga naučiti o ovome razvojnom programu EU.

S glavnim karakteristikama potprograma Kultura novog programa EU Kreativna Europa (2014. -2020.) okupljene je upoznala Ana Perišić Mijić, predstavnica Deska Kreativne Europe pri Ministarstvu kulture koja je iznijela osnovne informacije o ciljevima i prioritetima samog programa, proračunu te o vrstama natječaja na koje hrvatske kulturne organizacije mogu prijaviti svoje projekte.

Kreativna Europa će s 1,46 milijardi eura u sljedećih sedam godina ojačati europski kulturni i kreativni sektor, a među najvažnijim ciljevima ovog programa su: poticanje očuvanja i promocija europske jezične i kulturne baštine, doprinošenje europskim ciljevima za pametan, održiv i uključiv gospodarski rast, pomaganje prilagodbi kulturnog i rkeativnog sektora digitalnom razdoblju i globalizaciji, razvijanje prekogranične suradnje europskih država, otvaranje međunarodnih mogućnosti i pružanje pristupa novim tržištima i publici, te nastavljanje nadograđivanja uspješnih programa MEDIA, MEDIA Mundus i Kultura. Od 2016. godine u okviru Kreativne Europe bit će dostupan i 121 milijun eura vrijedan financijski jamstveni instrument koji će kulturnom i kreativnom sektoru omogućiti lakši pristup financijskim sredstvima.

Građani mogu dodatne informacije pronaći, te prijaviti svoje projekte na web-adresi Izvršne agencije za obrazovanje, audiovizualnu djelatnost i kulturu: http://ec.europa.eu/programmes/creative-europe/index_en.htm.