Novosti

30/05/2014

U Puli otvoreno studentsko sveučilišno prvenstvo Hrvatske

Studentsko sveučilišno prvenstvo Hrvatske "Unisports finals 2014.", na kojem će do sutra u Puli više od 500 studenata na sportskim borilištima predstavljati visokoobrazovne ustanove iz svih krajeva Hrvatske. Natjecanje je sinoć uz gradonačelnika Pule Borisa Miletića, otvorio ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović.

Ovo prvenstvo će, kako se čulo, iznjedriti najbolje kolektive i pojedince u sedam sportova i to u rukometu, košarci, odbojci, futsalu, šahu, odbojci na pijesku i košarci "tri na tri". Za titulu najboljih, snage će odmjeriti predstavnici sveučilišta iz Zagreba, Splita, Rijeke, Osijeka, Pule, Zadra, Dubrovnika, Sveučilišta Sjever te Veleučilišta iz Slavonskog Broda, VERN-a, Visoke škole za poslovanje i upravljanje "Baltazar Adam Krčelić" i Veleučilišta Lavoslav Ružička iz Vukovara. Ministar Jovanović poručio je da resorno Ministarstvo i financijski i logistički podupire ovu manifestaciju. "Priliku za nastup na nacionalnoj završnici studenti su izborili kroz kvalifikacijska natjecanja koja godišnje okupljaju više od dvadeset tisuća studenata s 19 visokoobrazovnih institucija u Hrvatskoj", naglasio je predsjednik Hrvatskog akademskog sportskog saveza Zrinko Čustonja. Unisports finals jedinstvena su alternativa profesionalnom sportu u Hrvatskoj gdje u prvom planu nisu uspjesi i sportski rezultat nego razvoj mladih kroz bavljenje sportom.

Inače, organizator cjelokupnog studentskog sporta u Hrvatskoj, pa tako i Unisport natjecanja, je Hrvatski akademski sportski savez, a potvrda uspješnog rada, veličine i važnosti organizacije, dobivena je dodjeljivanjem domaćinstva i organizacije Europskih sveučilišnih igara 2016. godine koje će se održati Zagrebu i Rijeci. To multisportsko višednevno natjecanje okupit će oko 5.500 natjecatelja iz 45 zemalja s više od 300 europskih sveučilišta.