Novosti

12/06/2014

Delegacija njemačkog okruga Konstanz razgovarala o suradnji s Gradom Pulom

Danas su u prostorijama Komunalne palače zamjenica gradonačelnika Grada Pule Elena Puh Belci i pročelnik Ureda Grada Aleksandar Matić primili predstavnike Pokrajinskog vijeća okruga Konstanz njemačke savezne države Baden-Wà¼rttemberg na čelu s ministrom Peterom Friedrichtom, koji su na službenom posjetu u Istarskoj županiji.

 "Istarska županija pokrenula je suradnju za koju smo i mi, kao njezin najveći grad, itekako zainteresirani", kazala je Puh Belci te nadodala kako Pula potiče međunarodnu suradnju, pogotovo na poljima koja uključuju društvene, gospodarske i turističke djelatnosti. Na tragu tome, spomenula je da Grad Pula već dugi niz godina uspješno surađuje s gradom pobratimom Trierom u smislu razmjene učenika i raznih iskustava. "Pula je mali grad, ali vrlo ambiciozan koji brzo uči i želi biti što bolji", nadodala je Puh Belci.

Ministar Peter Friedricht zahvalio se na gostoprimstvu te kazao kako se veseli budućoj suradnji. Napomenuo je kako njihov okrug broji oko 280 tisuća stanovnika, diče se svojim prirodnim bogatstvom te pridaju veliku pažnju zaštiti prirode. "Jako nam je stalo do školskog obrazovanja i tu vidimo priliku za suradnju s vašim školama, a namjera nam je stvorit kontakt i sa sveučilištem", istaknuo je Friedricht te se nadovezao kako njihov okrug nema nezaposlenih mladih ljudi.

Sastanak je bio prilika da se razmijene iskustva njemačkog okruga Konstanz na područjima industrije, trgovine i obrtništva gdje oni ostvaruju izvrsne rezultate. Među temama našao se i turizam u kojem Grad Pula prednjači te se razgovaralo o modelu na koji sve to način Pula uspješno privlači goste. "Gotovo 50% turista u Istri su sa njemačkog govornog područja iz čega je vidljiv veliki značaj ove suradnje", dodao je pročelnik Matić.