Novosti

16/06/2014

Pula se pridružila obilježavanju Dana Jamesa Joycea

I ove se godine Gradska knjižnica i čitaonica priključuje obilježavanju Bloomsdayja, i to izložbom učeničkih radova "Joyce - Pula - Uliks" te stručnim skupom nastavnika i profesora engleskog jezika.

Izložba posvećena Joyceu i njegovim djelima bit će otvorena danas u Čitaonici dnevnog tiska u Središnjoj knjižnici, a obuhvaća sve radove pristigle na nagradni likovni natječaj Bloomsday u Puli koji je raspisala Knjižnica u tri kategorije na temu "Joyce - Pula - Uliks", ali i radove najmlađih Puljana na kojima su prikazali Joyceovu priču za djecu "Mačak i vrag". Tom će prigodom biti i proglašeni najbolji radovi u svakoj kategoriji natječaja i uručene nagrade autorima. Stručni skup nastavnika i profesora engleskog jezika održat će se od 10 sati u Multimedijalnoj dvorani.

Dana 16. lipnja 1904. James Joyce upoznao je Noru Barnacle, svoju buduću ženu s kojom je početkom prošlog stoljeća nakratko živio u Puli, i s njome šetao ulicama Dublina, a protagonist njegova romana Uliks Leopold Bloom istog dana živi svoju odiseju u istim dublinskim ulicama. Među Joyceovim obožavateljima taj je lipanjski dan poznat pod imenom Bloomsday, ili Bloomovdan. 

U cijelom svijetu, a posebno u Dublinu, irskoj prijestolnici, organiziraju se brojne manifestacije u čast Uliksa. Dublinci i turisti šetaju rutom Leopolda Blooma, jedu i piju u kavanama u koje je on zalazio. Naravno, joyceovci širom svijeta organiziraju javna čitanja Uliksa i brojne druge programe. Tako se i Pula, kao jedna od piščevih životnih stanica, četvrtu godinu zaredom priključuje obilježavanju dana posvećenog Joyceu i njegovom kolosalnom romanu.

Cjelokupni program četvrtog hrvatskog  izdanja festivala Bloomsday - Dana Jamesa Joycea možete pogledati ovdje.