Novosti

18/06/2014

Drugo lice invalidnosti: Za istu šansu osoba s invaliditetom na tržištu rada

Projektom "Drugo lice invalidnosti" diljem Hrvatske započinje zagovaračka kampanja za podizanje javne i institucionalne svijesti, a posebice svijesti poslodavaca o znanjima, vještinama i sposobnostima osoba s invaliditetom te društvenim koristima njihova zapošljavanja. Kampanja se provodi u šest hrvatskih gradova Osijeku, Varaždinu, Zagrebu, Puli, Dubrovniku i Splitu, a između ostalih, obuhvatiti će sedam kratkih video filmova koji će ispričati priču o sposobnostima i kapacitetima osoba s invaliditetom za rad na otvorenom tržištu rada.

Aktivnosti kojima će se unaprijediti mogućnosti zapošljavanja za osobe s invaliditetom motiviranjem poslodavaca za zapošljavanje i pružanje podrške osobama s invaliditetom na slobodnom tržištu rada, najavljene su danas na konferenciji za novinare u Udruzi slijepih Istarske županije u Puli, koji također sudjeluju u projektu.

"Ako zdravoj osobi teško pada nezaposlenost, onda možete zamisliti kao je tek invalidnoj osobi" rekao je predsjednik Udruge slijepih Zlatko Kuftić dodajući da je Istarska županija jedina županija u Hrvatskoj koja slijepima zbog nezaposlenosti daje novčanu naknadu. 

Da je diskriminacija prema invalidnim osobama u Hrvatskoj i dalje velika, naglasila je Elvira Krizmanić Marjanović pročelnica UO za društvene djelatnosti Grada Pule koja je kazala kako je potrebno podignuti svijest poslodavaca i srušti predrasude da osobe s invaliditetom mogu jedino telefonirati. "Trebamo ih uključiti u sve sfere društva" zaključila je.

Hvale vrijedan projekt koji bi dugoročno trebao smanjiti diskriminaciju osoba s invalidnošću na tržištu rada, osim Grada Pule, podržala je i Istarska županija."Ispred Istarske županije preuzimam obvezu da do 26. studenoga kada će se kampanja "Drugo lice invalidnosti" održavati u Puli, tu ideju promoviram u svim gradovima i općinama, ali i da u nju uključimo i gospodarstvenike" rekao je Čerina.

Više o kampanji i o svakodnevici osoba s invaliditetom rekao je današnji gost splićanin Ante Raos predsjednik M.U.O.S.I.D. - a. "Ovo nije revolucionarni početak, već temelj da građani s invaliditetom budu dočekani ravnopravno. Riječ je o talentoranim i sposobnim ljudima čije se sposobnosti ne koriste. Ovim bismo projektom trebali saznati koje su mogućnosti na burzi rada nas osoba s invaliditetom, koje to poslove možemo obavljati. U skladu s time ćemo se usmjeravati i educirati" kazao je Raos i zahvalio na srdačnoj dobrodošlici i podršci projektu.