Novosti

23/06/2014

U Puli predstavljen međunarodni projekt VeRoTour

Ove subotu u Turističkoj zajednici grada Pule održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljen projekt VeRoTour - Venetian Routes, međunarodni projekt koji promovira  rute koje su nekad oplovljavali stari Mlečani.  Projekt je financiran u većem dijelu iz Europskih fondova, a posebno je važan zbog jačanja europskog zajedničkog multikulturalnog održivog razvoja. Brodom Arina 2014. u Pulu je pristala posada od 5 članova. Posada se u biti tijekom 3 mjeseca, koliko traje projekt, izmijenjuje po pojedinim etapama rute. Putovanjem, novim turističkim proizvodom, koji nudi putovanja slijedeći puteve velikog moreplovca Marka Pola, dolazi se u 29 luka od Venecije sve do Grčke. Posjetitelji će moći uživati u mediteranskom okružju, vidjeti sličnosti ali i razlike, bogatstvo kutura Mediterana.

Događaj u Puli sufinancirala je Europska Komisija u okviru Okvirnog programa za konkurentnost i inovacije. U projektu vrijednosti od oko 280.000 eura sudjeluje 15 članica koje zajedno kreiraju i promoviraju tzv. Slow Tourism, oprečnu vrstu turizma suvremenom masovnom turizmu. Turistička zajednica grada Pule sudjelovala je u izradi promotivnih letaka i konferencije za medije te je  organizirala prigodni program i doček posade s broda Arina. "Marco Polo System je tvrtka u vlasništvu Regije Veneto i jedne regije iz Grčke. Naša je misija da ponudimo novi turistički proizvod, a to je oživljavanjem nekih gradova i mjesta koje su stari Mlečani u prošlosti otkrivali. Naravno da je puno gradova i sada u žiži turizma i dio su turističke ponude, no, ono što se ovim načinom putovanja nastoji potaknuti i ponuditi je otkrivanje starih običaja, nemasovnih mjesta, otkrivanje novih lokaliteta i bogatstva nematerijalnih kulturnih vrijednosti koje mediteranske kulture još itekako imaju. Važnost projekta je ujedinjavanje velikog kulturnog blaga koja Europa ima u paleti kulturnih različitosti. U budućnosti je moguće da se putovanje, a tako i projekt, proširi na Put svile te krenemo u kulturno i turističko spajanje s Bliskim istokom.", naglasio je važnost projekta Sferra.

Ovaj je projekt okenut i važan za sve one koji se bave organizacijom putovanja, turoperaterima, velikim i malim poduzetnicima koji bi se mogli baviti organiziranjem ovakve vrste turizma.

Važno je napomenuti da se sve informacije mogu pronaći na web stranici www.verotour.eu koja objašnjava cijeli projekt i rute koje se dotiču brodom Arina u ovom turističkom projektu.

Enrico Broccolo je skiper koji upravalja brodom Arina i nije mu prvi put da je u Puli, no svakako ističe da slow turizam još može otkrivati te puno toga ponuditi onima koji žele uživati u mjestima, prirodi, gradovima, kutlurama i svemu što Mediteran još može ponuditi.

U timu je uključeno više ljudi, od stručnjaka Venecijanske kulture, fotografa, snimatelja, povijesničara te drugi. "U biti naša je i misija da otkijemo ono nešto što je još uvijek neotkriveno, a važno je da projektom podržavamo turizam održivog razvoja koji živi u skladu s lokalnom kulturom i prirodom koja ga okružuje." naglasio je skiper Broccolo.

Na kraju konferencije za medije Daniele Sferra je uručio prigodne poklone Jasmini Kamber, pročelnici Upravnog odjela za kulturu Grada Pule i ravnatelju Arheološkog muzeja Istre Darku Komši. "Želim iskazati zadovoljstvo na nastavku suradnje s ovim timom. Naime, već smo imali priliku surađivati na jednom drugom međunarodnom projektu te vjerujem da ćemo imati prilika opet suruađivati u svrhu promocije kulturnih dobara i vrijednosti Mediterana." naglasio je Komšo.

Projekt koordiniraju pokrajina Veneto i Marco Polo System EEIG (Europska ekonomska interesna grupacija). Ujedno je važno naglasiti da na ovom projektu surađuju i međunarodne organizacije poput UNTWO (Svjetska turističa organizacija), predstavništvo Vijeća Europe u Veneciji i Regionalni ured UNESCO-a za znanost i kulturu u Europi.