Novosti

24/06/2014

Puljani pitali gradonačelnika o svemu što ih zanima

Pulski gradonačelnik Boris Miletić sinoć je u prostorijama Zajednice Talijana održao javnu tribinu pod nazivom "Vi pitate, Boris odgovara" na kojoj su građani imali priliku pitati prvog čovjeka Grada Pule sve što ih zanima, a sve u cilju što kvalitetnijeg dijaloga i unapređenja dijaloga s građanima. Tribina je započela 15-eto minutnim filmom u kojoj su prezentirani svi ostvareni kapitalni projekti te manifestacije i aktivnosti u protekloj godini.

Prvo pitanje građana odnosilo se na problematiku branitelja s područja Valovina na kojem je ovih dana započelo onesposobljavanje bungalova kako bi se spriječilo daljnje bespravno useljavanje osoba. Miletić je odgovorio kako Grad Pula želi i hoće pomoći braniteljima te kako je Grad predložio dva modela rješenja. Prvi, financijski isplativiji, odnosi se na korištenje već izgrađene zgrade na pulskoj zaobilaznici u koji bi se smjestili hrvatski branitelji s neriješenim stambenim pitanjem, a drugi je ustupanje građevinskog zemljišta sa svom potrebnom komunalnom infrastrukturom. U oba slučaja potreban je i angažman resornog ministarstva.

Na prijedlog građanina da se 20% naplate parkiranja usmjeri mjesnim odborima na čijem se području ubire novac od parkiranja, Miletić je kazao kako će prijedlog svakako razmotriti. Mještanina Starog grada zanimalo je zašto projekt obnove gradskih fasada sporo napreduje te je dodao kako su iznosi potrebni za obnovu fasada previsoki za većinu stanara. Gradonačelnik je odgovorio kako je potrebno prvo izgraditi temelje, odnosno funkcionalnu kanalizacijsku, plinsku i vodovodnu mrežu te naglasio kako se postavlja pitanje je li u redu veći dio gradskog proračuna uložiti u tuđu imovinu jer stanari koji tu žive su vlasnici tih fasada. "Pročelja apsolutno treba urediti i mi ćemo kao Grad pokušati iz EU fondova osigurati sredstva upravo za tu namjenu", kazao je Miletić. Na upit o neugodnom mirisu koji se može osjetiti u centru grada, Miletić je građane zamolio za još malo strpljenja dok se ne privede kraju sifoniranje novih slivnika u Flaciusovoj ulici.

Na tribini su se, mogli čuti i problemi stanara Jeretove ulice zbog rada pulske Cementare, problem liste čekanja za Dom Alfredo Štiglić, pitanje početka izgradnje nove bolnice, traženje sastanaka pulskih taksista s gradonačelnikom, te prozivanja da se riješe sudske ovrhe pulskog Općinskog suda. Također su građani iznijeli problematiku neizgrađene kanalizacije u Valdebečkom putu, te nemogućnost korištenja dimovoda na Verudi, na što se gradonačelnik obvezao odgovoriti u što kraćem roku.

Inače, sinoćnja tribina "Vi pitate, Boris odgovara", uz Facebook, e-mail, e-Konzultacije i izravne prijeme u Komunalnoj palači, još je jedno sredstvo komunikacije s građanima čime Grad Pula želi dodatno potaknuti građane da sudjeluju u konstruktivnom dijalogu i participativnom upravljanju gradom, a ovakvih će susreta biti i ubuduće.