Novosti

26/06/2014

Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama

Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama obilježava se već tradicionalno u suradnji s Gradom Pula koji djeluje kroz Vijeće za komunalnu prevenciju, Policijskom upravom istarskom, Službom za prevenciju, izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije i drugim partnerima.

Obilježavanjem ovog datuma nastoji se upozoriti na štetnost zlouporabe droga i njezinu povezanost s kriminalitetom, ukazati na zdrave životne izbore te istaknuti vrijednost suradnje i zajedništva različitih organizacija u prevenciji i suzbijanju zlouporabe opojnih droga. Tim je povodom danas u zgradi policijske uprave održana konferencija za medije, na kojoj su sudjelovali predsjednica Vijeća za komunalnu prevenciju Grada Pule, ujedno i zamjenica gradonačelnika, Elena Puh Belci, voditeljica Službe za prevenciju, izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja Helena Mitrović te ispred Policijske uprave istarske,  voditelj Službe organiziranog kriminaliteta Mile Orešković i policijski službenik Službe za sigurnost cestovnog prometa Eduard Samac.

Tako je Orešković pobliže pojasnio statističke podatke kretanja kaznenih djela i prekršaja zlouporabe opojnih droga na području PU istarske, a Samac je naveo kakve su sve posljedice konzumacije opojnih droga u prometu.

Problem ovisnosti o drogama kao jedan od svojih prioriteta prepoznalo je i Vijeće za komunalnu prevenciju grada Pule u čije ime je Puh Belci predstavila aktivnosti Vijeća. Tako je kazala da su po prvi puta osigurana sredstva za rad Vijeća te da se također po prvi puta Vijeće prijavilo na natječaj "Sigurnost gradova 2014". Također se osvrnula na edukativnu predstavu "Pula - Reci drogi NE!" koja je održana u pulskim osnovnim školama pred gotovo 550 učenika sedmih razreda te 117 roditelja. "Projekt je vrlo uspješno proveden, a reakcije učenika su izvrsne" kazala je Puh Belci te nadodala da se već radi na sljedećoj temi, odabranoj od strane učenika.

Naime, Kako bi se podigla svijest građana, prvenstveno mladih, o problemu ovisnosti o drogama, Policijska uprava istarska, zajedno sa svojim partnerima (Služba prevenciju, izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja, Vijeće za komunalnu prevenciju Grada Pule, Crveni križ Pula, Udruga Institut, Udruga UZPIRO CRO, Klub liječenih alkoholičara Pule i Sigurna kuća Istre), danas na Trgu Portarata, postavila prigodni info-punkt, na kojem građani, kroz osobni kontakt s predstavnicima suorganizatora i kroz promotivne materijale, mogu dobiti informacije o prevenciji i suzbijanju zlouporabe droga u Istarskoj županiji. Građani imaju prilike sudjelovati i u raznim radionicama, a program je obogaćen i glazbeno-scenskim nastupom Udruge Čarobna frula.