Novosti

30/06/2014

Izložba "Pula pred Prvi svjetski rat" u Gradskoj knjižnici i čitaonici

Ove subote u Središnjoj knjižnici u Puli otvorena je izložba "Pula pred Prvi svjetski", koja će se moći pogledati do 28. srpnja 2014.

Izložba je priređena u povodu obilježavanja stogodišnjice Prvog svjetskog rata te kroz tekst i ilustraciju obrađuje društveni život i svakodnevnicu Pule u mjesecima pred početak Prvog svjetskog rata.

Uspoređujući Pulu sredinom 19. stoljeća i Pulu 1914. zamjetna je gotovo zapanjujuća preobrazba provincijskog gradića na samom jugu istarskog poluotoka u urbano i moderno vojno-pomorsko susretište Mediterana i Srednje Europe. Pula je u ulozi glavne luke Carske i kraljevske ratne mornarice ekspanzivno rasla u urbanističkom, demografskom, industrijskom i kulturnom pogledu i bila jedan od osam najvećih gradova austrijskog dijela Monarhije. Izložbom je obuhvaćen pogled na pulsku svakodnevnicu i fizionomiju prijeratne Pule u osvit tragičnih događanja 1914., kroz vijesti i napise iz tadašnjih dnevnih novina i tjednika, prikaz kulturnih i gospodarskih djelatnosti te društvenih prilika.

Pula pred Prvi svjetski rat dio je projekta "1914. - Puna je Pula / Pola Gremita", kojim se Pula i Istra priključuju europskom obilježavanju početka Velikog rata.