Novosti

04/07/2014

Obilježen blagdan sv. Tome, zaštitnika Pule

U pulskoj Katedrali Uznesenja BDM jučer je svečano proslavljen blagdan sv. Tome apostola, zaštitnika Pule i Pulske biskupije. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je porečki i pulski biskup mons. dr. Dražen Kutleša u koncelebraciji sa kanonicima Pulskog katedralnog kaptola i drugim svećenicima. Osim velikog mnoštva vjernika, koji su tom prigodom ispunili pulsku prvostolnicu, misi je, uz predstavnike gradske uprave, nazočio i pulski gradonačelnik Boris Miletić.

"Okupljeni smo danas ovdje na proslavi blagdana sv. Tome apostola ponosni što su naši preci odabrali upravo njega za nebeskog zaštitnika ovoga našega grada i Pulske biskupije", rekao je u uvodnom pozdravu župnik pulske katedralne župe i generalni vikar biskupije, mons. Vilim Grbac. Uvod u misno slavlje bila je svečana Večernja u čast sv. Tomi apostolu dok je na kraju misnog slavlja Biskup u prigodi proslave sv. Tome poklonio kanonicima pulskog Katedralnog kaptola kanonički križ kao znak zahvalnosti za njihov požrtvovni dugogodišnji rad.

Inače, Sveti Toma, poznatiji kao "nevjerni Toma" jedan je od dvanaestorice apostola koji kasnije postaje najgorljiviji Isusov učenik te svoj misionarski rad obavlja u Indiji sve do mučeničke smrti. Povijesna istraživanja govore da je pored mjesta gdje se danas nalazi pulska prvostolnica u 4.st. postojala crkva posvećena sv. Tomi apostolu, a čašćenje sv. Tome nije zamrlo do današnjega dana.