Novosti

14/07/2014

Interventne ekipe saniraju posljedice rekordnih padalina

Nakon što je tijekom jutarnjih sati došlo do nevremena praćenog jakom kišom koja je uzrokovala plavljenja javnih prometnih površina, svi raspoloživi djelatnici i mehanizacija Pula Herculanee te vatrogasci promptno su upućeni na teren i sudjelovali su u nizu hitnih intervencija. Prema podacima koje prikuplja IstraMet u Puli je samo u posljednjih nekoliko sati palo više kiše nego u prosječnom mjesecu srpnju.

Na meteorološkoj postaji Borik palo je gotovo 150mm kiše po četvornom metru, dok je kod zvjezdarnice na Monte Zaru u samo nekoliko sati palo 78mm po četvornom metru što je neuobičajeno puno za ovaj period godine, posebno s obzirom da višegodišnji prosjek oborina u srpnju po četvornom metru iznosi 48mm za područje Pule (prema službenim podacima eurometeo.com). Također, u posljednjih je nekoliko dana količina padalina premašila iznos od 200 mm po četvornom metru.

Djelatnici interventnih ekipa od ranog jutra podižu kanalizacijske poklopce i slivne rešetke radi bržeg otjecanja vode. Obilna kiša stvarala je velike bujice koje su nosile velike nanose zemlje, lišća, šljunka u čije će se čišćenje odmah po prestanku oborina uključiti i jedinice Čistoće. Djelatnici Herculanee i dalje aktivno djeluju na terenu diljem grada, no postojeći stotinu godina star kanalizacijski sustav nije projektiran za ovakve ekstremne padaline koje padnu u vremenski vrlo kratkom roku te je toliku količinu vode nemoguće apsorbirati.

Grad Pula i Pula Herculanea, osim na izgradnji obalnog kolektora, rade i na izgradnji oborinske kanalizacije koja bi trebala dugoročno riješiti problem plavljenja pojedinih gradskih četvrti, što će u konačnici dovesti i do sprječavanja ovakvih situacija u budućnosti.